Bolnavului UE îi mai trebuia și o criză politică. Viktor Orban își caută aliați pentru o aripă de Gică Contra în UE

Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, a ieșit din grupul PPE – Partidul Popular European. Decizia a fost comunicată personal de Viktor Orban, printr-o scrisoare trimisă miercuri, 3 martie 2021, liderului PPE Manfred Weber. Acum, Fidesz caută aliați pentru o aripă politică de Gică Contra în Uniunea Europeană.

Această decizie era oarecum așteptată în contextul atitudinii permanent belicoase din ultimii ani a premierului ungar la adresa conducerii Uniunii Europene dar și a conducerii PPE, atitudine sancționată deja cu o suspendare politică.

Totuși, atitudinea de țânc ofuscat a lui Orban și această ultimă decizie a Fidesz nu aduc niciun prejudiciu grupului PPE, care rămâne cel mai puternic grup politic european și în lipsa „recalcitranților” din Ungaria. Ceea ce merită, însă, remarcat este faptul că Uniunea Europeană este supusă, din punct de vedere politic, unei schisme care duce la creșterea influenței unei aripi radicale încă dispersată, un fel de Gică Contra din care face parte și Fidesz, partidul lui Viktor Orban. Or, această tendință politică nu trebuie tratată superficial, influența acestui grup de presiune încă în creștere putând aduce surprize nu tocmai plăcute în viitorul apropiat.

Acum, Viktor Orban și Fidesz își duc mai departe proiectul de separare ideologică față de politica generală de la Bruxelles, prin tatonări de intrare într-o altă structură de putere de la nivelul UE.

Conform Reuters, chiar premierul ungar a declarat, zilele acestea, că discută cu aliați politici din Polonia, fără a preciza partidul, și că Fidesz este în negocieri cu Matteo Salvini, dar și cu Giorgia Meloni, lidera partidului conservator Frații Italiei: „N-avem nevoie să ne grăbim”.

Pentru a înțelege mai bine care este ținta politică oficială a Fidesz este suficientă declarația lui Viktor Orban, conform căreia scopul întregului demers din această perioadă ar fi găsirea unei case politice pentru Fidesz și forțele similare din Europa care nu doresc migranți și vor să protejeze familiile tradiționale.

Deocamdată, nu există niciun motiv pentru care am intui și o posibilă desprindere a Ungariei din UE, în condițiile în care Ungaria trăiește bine din apartenența la comunitatea europeană. Așa că Orban rămâne să dea cu bățul tot din mijlocul curții europene.

Numai că, într-o perioadă în care Uniunea Europeană face față cu greu unui cumul de crize – de la cea sanitară, la cea economică -, tensiunile politice sunt tot ce mai lipsea.

 

Credit foto: Zsolt Szigetvary/EPA/EFE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *