Braconaj în Petroșani

 

Un urs a fost prins într-o capcană improvizată în zona Sașa, din municipiul Petroșani. La fața locului a intervenit echipa de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS) care a reușit să salveze animalul sălbatic.

Jandarmii au fost anunțați joi dimineață, în jurul ore 10.19,  printr-un apel la 112 că în zona cabanei Şasa un urs este prins în laț. Sesizarea a venit de la gestionarul fondului de vânătoare, care ulterior a sprijinit acțiunea de eliberare a ursului.

”Către zona indicată s-au deplasat 4 jandarmi montani din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Lupeni, care au verificat aspectele sesizate și au luat măsuri pentru izolarea locului în care se afla ursul, în zonă ajungând și 1 ofiţer cu 2 agenți de poliție din cadrul Poliţiei Petroşani, precum şi responsabililul din partea fondului de vânătoare. Totodată, a fost informată Echipa de Intervenţie Rapidă constituită în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians din care fac parte jandarmi montani din Postul  de Jandarmi Montan Vața de Jos, rangeri ai Asociaţiei Zarand și medic veterinar. De asemenea, a fost solicitată şi prezenţa unui medic veterinar din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara”, a precizat căpitan Iulian Pătru, din cadrul IJJ Hunedoara.

Imediat a fost activată Procedura de acțiune privind situațiile de urgență generate de animalele sălbatice aflată în vigoare la nivelul județului Hunedoara, iar până la sosirea Echipei de Intervenție Rapidă Specializată, jandarmii montani aflați deja la fața locului au luat măsuri pentru a impiedica pătrunderea altor persoane în apropierea ursului speriat, care ar fi putut să se autorănească.

Medicul veterinar a tranchilizat animalul care cântărea peste 150 de kilograme, iar apoi a fost eliberat din laț. După ce a fost tranchilizat, ursul a fost eliberat din laț, i-au fost acordate îngrijirile necesare și au fost colectate datele bio-morfologice ale acestuia. Totodată, ursul a fost supravegheat peste 2 ore, până când și-a revenit şi s-a retras în pădure în condiții de siguranță, acţiunea fiind încheiată la orele 16.20.

Jandarmii atrag atenția că, potriivt Legii 407/2006, a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, actualizată,  practicarea vânătorii cu lațuri consituie infracţiunea de braconaj, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În acest sens, a fost demarată cercetarea pentru identificarea autorilor faptei.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *