Buna Vestire fără enoriași la biserici

25 martie – Buna Vestire. Buna Vestire, sărbătorită de Biserică la 25 martie, aminteşte de venirea Arhanghelului Gavriil la Fecioara Maria din Nazaret, pentru a-i vesti că a fost aleasă de Dumnezeu să aducă în lume pe Fiul Său, spre mântuirea oamenilor.

Nimic nu mai este cum a fost. Bisericile sunt pustii, enoriașii ascultă slujbele de acasă  la radio, televizor sau pe internet. Criza generată de pandemia de coronavirus schimbă obiceiurile milenare. Oamenii nu se mai pot aduna la biserică pentru a se ruga. O pot face de acasă.

Chiar dacă această sărbătoare este una de o importanță foarte mare, aceasta este marcată în toate biericile fără enoriași. Ordonanța Militară numărul 2 adoptată sâmbătă prevede măsuri stricte pentru organizarea nunților, botezurilor sau înmormântărilor. Conform documentului, actele religioase pot fi oficiate de preoți doar dacă la ele participă cel mult 8 persoane.

În această ordonanță se mai arată că se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Toţi credincioşii din parohie vor fi pomeniţi la Sfintele Liturghii, îndeosebi acum când aceştia nu pot participa fizic la Sfânta Liturghie, ci doar spiritual, de la distanţă. În această perioadă, credincioşii vor menţine prin telefon legătura cu preoţii de la parohie şi în special cu duhovnicul.

La solicitarea credincioşilor, preotul se poate deplasa la domiciliul credincioşilor pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască şi mănuși sanitare.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *