Călduri neobişnuite în octombrie. Cireşii au înflorit a două oară

Pentru toţi, un copac cu flori este o imagine specifică primăverii. Temperaturile ridicate ale toamnei au adus însă al doilea rând de muguri. Ici şi colo, grădinile au prins straie albe. Pe lângă cromatica aprinsă a toamnei, podoabele primăvăratice au stârnit uimirea şi curiozitatea oamenilor. Proprietarii de livezi se tem însă că cea de-a doua înflorire din acest an va afecta producţia de anul viitor.

„A fost incredibil să văd liliac de primăvară înflorit toamna! Arbuşti întregi au înflorit la Batiz, pe marginea drumului. E clar că avem o toamnă călduroasă”, spune Anca Rusu din Haţeg care a fotografiat tufele înflorite şi frumos mirositoare. În majoritatea localităţilor hunedorene, oamenii au privit uimiţi cum copacii se umplu de flori. Au înflorit prunii, corcoduşii, vişinii şi cireşii. „Am observat şi eu acest fenomen. De exemplu, la Timişoara, au înflorit tufele de păducei decorativi. Astfel de înfloriri au mai fost observate şi în alte perioade, ştiţi cum se spune – nici un an nu se aseamănă cu altul. Eu cred că aceşti pomi au fost „păcăliţi” de această „indian summer” prin care trecem. A fost frig, apoi a revenit căldura şi o parte din pupi au „confundat” anotimpurile”, explică biologul Sretko Milanović care  conduce acum Departamentul de Ştiinţe ale Naturii la Muzeul Naţional al Banatului. Imaginea copacilor înfloriţi este cu atât mai frapantă cu cât imaginile din alţi ani arată un cu totul alt peisaj la începutul lunii octombrie.

Foto Remus Popescu, 3 octombrie 2013

În 4 octombrie 2013, de exemplu, salvamontiştii urcau cu ATV-urile versanţii înzăpeziţi. Acum pe munte, nu e pic de zăpadă.

Biologul crede că florile de toamnă sunt un produs al schimbărilor climatice: „Eu cred că putem găsi „vinovaţii” în fluctuaţiile de temperatură. Am avut un iunie ploios şi niciodată nu am văzut vegetaţie atât de abundentă ca în această vară. În iulie, când câmpiile erau de obicei arse, acum totul era verde. Aşa că eu cred că totul se întâmplă din cauza acestor variaţii de temperatură care sunt în contact cu schimbările climatice care se resimt binişor. Nu mai avem veri armonizate, ci vreme dusă la extrem: dacă plouă, plouă; dacă e cald, e uscat. Plantele fac se pot şi încearcă să se acomodeze”, arată Sretko Milanović. Iar surprizele anotimpului nu se opresc aici – vremea va continua să se încălzească, cu mult peste media acestei perioade.  Specialiştii Severe Weather Europe au anunţat că, la sfârşitul acestei săptămâni, Europa va fi afectată de un val neobişnuit de căldură.

Modelele meteorologice prezentate de Severe Weather Europe arată că şi România va fi atinsă, iar temperaturile vor urca frecvent peste 25 de grade Celsius, mai ales în vestul, sud-vestul şi sudul ţării. Ciclonul Callum, format deasupra Atlanticului, va împinge fluxul meridional de aer cald deasupra Europei. Apariţia acestuia va putea provoca mai multe anomalii în flora autohtonă.

Plantele simt aceste schimbări climatice şi încearcă să le facă faţă: „Fiecare plantă are pupi de rezervă. Vă dau exemplul pădurilor invadate de omizile păroase. În luna iunie, sunt păduri întregi desfrunzite, iar omizile în lunile iulie şi august se mută sau mor de foame. Pădurea îşi revine datorită acestor pupi de rezervă încă din lunile de toamnă. În cazul pomilor fructiferi însă acest proces e mai greoi şi este foarte posibil ca înflorirea de toamnă să afecteze planta în primăvara următoare, iar cultura să fie măcar în parte compromisă”, spune biologul.

Specialiştii horticultori spun că aceste dezechilibre climatice afectează ritmul normal al plantei şi intervin în parcursul ei firesc de-a lungul anului: „Pomul ştie că primăvara înfrunzeşte, apoi înfloreşte, după care fructifică, iar fructele cresc, se coc, apoi copacul desfrunzeşte. Din cauza schimbărilor climatice, aceste fenomene pe care le întâlneam înainte destul de rar sunt tot mai dese, iar specialiştii cred că, dacă se va continua acest ritm alert al schimbărilor climatice, anomaliile la plante pot deveni … normale. Este, dacă vreţi, o alertă din partea naturii pe care mulţi alegem să o ignorăm”, spune inginerul horticol Ştefan Vasiliu, care îi sfătuieşte pe proprietarii de livezi să nu taie crengile pe care a apărut al doilea rând de flori sau frunze. În credinţa populară, semnele legate de înflorirea pomilor toamna se răstălmăcesc numai în bine, fiind semne de prosperitate, de belşug.

Laura OANĂ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *