Campanie de sensibilizare împotriva violenței bazate pe gen

Elevii Colegiului Naţional “CETATE”, din Deva, au participat, luni, la o activitate de prevenire a violenței domestice, în cadrul proiectului finanțat de Consiliul Europei și O.S.C.E.

De activitatea de prevenire au beneficiat 50 de elevi (de clasa a IX-a), care au dezbătut cu ofiţerul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul I.P.J. Hunedoara, aspecte referitoare la legislație, în domeniul violenței domestice. Astfel, au fost discutate aspecte legate de cercul violenței domestice, formele de manifestare, cauzele și consecințele ireparabile pe termen lung asupra membrilor unei familii.

Ofițerul de poliție a prezentat scopul campaniei naționale ”16 zile de activism împotriva violenței asupra femei” care se derulează în perioada 20.11 – 10.12.2019.

Elevii au aflat informaţii noi legate de translatarea infracționalității asupra unui membru de familie în legislația română, respectiv în Codul Penal, precum și modalitățile de reacție în cazul în care sunt martorii unei violențe în mediul familial sau victime.

Polițistul a prezentat circuitul procedural al unei victime, documentele necesare pentru apărarea ei și mai ales modul în care se poate solicita un ordin de protecție provizoriu. Ofițerul a arătat importanța acestui demers și ce efecte produce acesta în societate, fiind, prezentate, totodată, instituțiile care intervin în susținerea victimei pe parcursul procesului de ieșire din relația violentă.

Elevii au fost învățați cum să recunoască primele semne de abuz într-o relație de prietenie între parteneri, cum să recunoască timpuriu formele violenței în cuplu și ce metode să folosească pentru a ieși dintr-o relație toxică.

Elevii au înțeles și consecințele pe termen lung ale tolerării unor forme de abuz și agresiune în relațiile de cuplu și faptul că violența se învață și se transmite mai departe, ca adult.

Polițistul a prezentat și un material video, pentru susținerea expunerii sale.

Vă reamintim faptul că, în această perioadă, Poliția Română, alături de organizații din țara noastră și agenții de aplicare a legii din Bulgaria și Ungaria, este parte a campaniei regionale a O.S.C.E. de sensibilizare împotriva violenței bazate pe gen.

În data de 25 noiembrie 2019 – Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, Unitatea pentru Probleme Strategice ale Poliției din cadrul Departamentului Amenințări Transnaționale al OSCE a lansat o campanie regională de sensibilizare împotriva violenței bazate pe gen în Bulgaria, Ungaria și România, ce se va derula pe parcursul a 16 zile de activism în acest domeniu.

Campania constituie ultima fază a proiectului Strategii și Practici Eficiente de Justiție Penală pentru Combaterea Violenței de Gen în Europa de Est, proiect implementat în ultimii doi ani în cele trei țări. Activitățile vizează atât polițiștii, cât și publicul, inclusiv victimele și făptuitorii.

În cadrul campaniei, polițiștii au primit ghiduri de buzunar, pe care le pot folosi în recunoașterea cauzelor, semnelor, semnalelor și efectelor violenței bazate pe gen, pentru a adopta o atitudine mai sensibilă faţă de victimele acestui fenomen.

Afișe, spoturi TV și radio au fost, de asemenea, publicate în scopul de a sensibiliza publicul şi de a încuraja raportarea cazurilor.

IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *