Cancerul Pulmonar Primar

Este principala cauză de deces în America de Nord, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Din păcate, boala este descoperită în stadii tardive, ceea ce crează mortalitate în exces. Supraviețuirea până la cinci ani se înregistrează până la 20% din cazurile diagnosticate. Cancerul de pulmon  este împărțit în două categorii: cancerul cu celule mici și cancer cu alte tipuri histopatologice(non celule mici).

Aproximativ 80% din cazuri nu sunt cu celule mici și dintre acestea sunt carcinoame scuamoase, adenocarcinoame,carcinoame bronho-pulmonare ,tumori carcinoide și neuroendocrine (acestea din urmă sunt foarte rare). Tipul histopatologic este cel în funcție de care se decide terapia, conform protocoalelor medicale.

Epidemiologie

Cancerul pulmonar apare cu frecvență crescută la persoane de vârstă medie și varstnici. Vârsta afectată este între 60-85 ani, rar sub 30 ani. Înainte de anul 1960, cancerul de pulmon era rar întâlnit printre femei. Acum, rata incidenței este egală între bărbați și femei. Condițiile socio-ecomonice, fumatul, factorul genetic, expunerea la substanțe toxice sunt printre principalii factori de risc pentru apariția acestei afecțiuni. 90% dintre cazuri –sunt fumători!  Riscul dezvoltării cancerului pulmonar la fumători versus nefumători este de 2-10 ori mai mare la fumători!

De asemenea, până la 20% cazuri de cancer pulmonar apar la nefumători, legat de factori genetici, fumat pasiv, expunere la substanțe toxice.

Clinic

Simptomele de debut sunt variate și de cele mai multe ori, boala este descoperită în stadii avansate. Simptomele sunt variate, legate de efectele locale ale tumorii, metastazele la distanță și sindroamele paraneoplazice care apar prin secreția anumitor substanțe de către celulele tumorale (hormoni, factori necrotici tumorali, calciu etc).

Tusea, dispneea, hemoptizia (expectorația cu sânge), Wheezingul (respirația șuierătoare), pot fi simptome relevante pentru cancerul pulmonar. Obstrucția unei bronhii poate duce la pneumonie distală față de obstrucție. De asemenea, obstrucția venei cave superioare duce la edem al feței, modificări de culoare la nivelul tegumentului toracelui, în 1/3-mea  superioară și tulburări de respirație. De asemenea, afectarea locală a ganglionilor mediastinali, duce la răgușeală. Extinderea la perete, cu afectarea pleurei, duce la apariția durerii (nevralgie intercostală).

Cancerul metastazează destul de repede și metastazele cerebrale sunt frecvente, așa încât apar semne și simptome de tip neurologic (cefalee,vertij, paralizii, vărsături). Metastazele osoase sunt de asemenea frecvente și durerile osoase  și fracturile sunt frecvente.

Cancerul pulmonar este binecunoscut pentru secreția ectopică de hormoni,ceea ce determină sindroame paraneoplazice. Cașexia și hipercalcemia, creșterea potasiului, miastenia și alte manifestări ale secreției excesive hormonale pot să apară.

Diagnostic

Odată ce suspiciunea de cancer bronho-pulmonar este conturată, sunt multiple mijloace paraclinice pentru diagnosticul tumorii-bronhoscopie, mediastinoscopie, Ct.pulmonar și cerebral, RMN osos, PET-CT.

Biopsia este foarte importantă pentru tipul etiologic, în funcție de care se instituie terapia specifică.

Tratamentul este individualizat în funcție de tipul histopatologic, extinderea leziunilor, terenul pacientului etc.

Posibilitățile terapeutice sunt variate, începând cu proceduri chirurgicale, citostatice, terapii biologice etc, toate în funcție de tipul histopatologic si metastazele locale sau generale.

Ca în orice patologie, important este să prevenim apariția acestora. Așa după cum se știe și subliniez, este o legătură dovedită între fumat și riscul dezvoltării cancerului bronhopulmonar! Cu toate acestea, fumatul este un obicei nociv pe care îl întâlnim începând cu cele mai fragede vârste!

De asemenea, controalele medicale periodice, mai ales la persoanele cu factorii de risc descriși anterior, sunt foarte indicate, anual! Doresc să precizez că în practica medicală de peste 30 de ani, am întâlnit, în special în ultimii ani, cazuri de cancer pulmonar în stadii avansate, FĂRĂ EXPRESIE RADIOLOGICĂ, doar la tomografia de pulmon evidențiindu-se  tumora!

Dr. Carollina Radu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *