Carantina de la Petroșani capătă noi dimensiuni

Carantinarea municipiului Petroșani l-a nemulțumit profund pe Tiberiu Iacob Ridzi, primarul localității. Edilul i-a adresat o scrisoare deschisă lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, căruia îi solicită să reevalueze măsura carantinării municipiului Petroșani.

Primarul din Petroșani consideră că măsura a fost una total nedreaptă și compară situația cu alte mari orașe din țară, acolo unde deși incidența cazurilor a trecut de 6 la mia de locuitori nu a fost impusă carantina zonală.

„Domnule Raed Arafat, vă rog să reanalizați decizia prin care în municipiul Petroșani a fost instituită carantina, din următoarele considerente: măsura carantinării a fost luată la o incidență de 6,01/ 1000 de locuitori, mult mai mică decât în alte localități din județ sau din țară care au fost carantinate la o incidență mult mai mare sau nu au fost carantinate deloc;  carantinarea zonală a fost dispusă imediat după ce s-a atins pragul de 6 la mie și fără alte măsuri de prevenție consistente din partea instituțiilor abilitate de la nivel de județ, care să dubleze măsurile implementate de administrația publică locală în ultima perioadă; (…) măsurile dispuse pentru Petroșani au fost mult mai dure și mai restrictive decât în alte localități carantinate din țară, ceea ce afectează grav economia locală și așa colapsată de ultimul an de pandemie, într-o zonă greu încercată”, arată Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani în scrisoarea transmisă lui Raed Arafat.

Edilul mai subliniază faptul că la Petroșani se testează mult mai mult decât în alte localități, aspect care poate fi verificat, iar acesta solicită ca municipiului Petroșani să îi fie alocate mai multe doze de vaccin. De precizat este faptul că la Petroșani funcționează două centre de vaccinare, iar la unul dintre acestea sunt peste 1300 de persoane pe lista de așteptare.

„Pentru considerentele enunțate anterior, dublate și de realitățile socio – economice ale zonei, vă rog, domnule Raed Arafat, să dispuneți reanalizarea cu maximă celeritate a situației de la Petroșani și a măsurii de carantinare zonală. Precizez încă o dată că nu sunt împotriva carantinei zonale, ca măsură de protecție sanitară, însă nu așa cum a fost dispusă pentru localitatea noastră. În plus, la discuțiile pe care Prim Ministrul Florin Cîțu le-a avut, marți, cu membrii Asociației Municipiilor din România, Premierul a avut o atitudine extrem de echilibrată, spunând că, pe de o parte, e nevoie de protejarea sănătății populației, dar pe de altă parte, de menținerea economiei deschise. Carantina a rămas ca o soluție extremă, de evitat, ca ultimă soluție, iar accentul să fie pus pe măsuri alternative la carantină, atât în București, cât și în țară. Vă rog, așadar, să ne sprijiniți, domnule Arafat, reanalizând decizia carantinării municipiului Petroșani și să dispuneți măsuri mai blânde, mai ușor de suportat de către populație, ca în celelalte localități din țară, cu incidență similară nouă sau chiar mai mare”, mai arată primarul din Petroșani.

De precizat este faptul că în ultimele două zile, la Petroșani incidența cazurilor de coronavirus a rămas aceeași, și anume 6,01 la mia de locuitori.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *