Reacția filosofului Mihai Şora, după ce miniştri români au vorbit în Parlamentul European de la Bruxelles

Filosoful Mihai Şora afirmă, după ce premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Tudorel Toader, Carmen Dan, Petre Daea au fost prezenţi în Parlamentul European pentru a prezenta priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE, că a plâns” văzând ce şerpi şi broaşte le ies pe gură la Bruxelles”, şi că eroul său zilele acestea este cel care a trebuit să traducă declaraţiile oficialilor români şi „să facă inteligibilă (şi plauzibilă) idioţia lor”. Premierul Viorica Dăncilă a vorbit despre sprijinirea combaterii „negaţionalismului” şi Holocaustului, Petre Daea, despre cormoranii care în România fac baie în piscină, ministrul de Interne despre faptul că România nu îşi doreşte să fie evaluată, iar ministrul Tudorel Toader, despre faptul că lucrează la un Codex penal european şi la intenţia de a sancţiona demnitarii care îşi denigrează ţara.

”Am plâns văzând ce şerpi şi broaşte le ies pe gură la Bruxelles. Dar s-a gândit cineva, oare, la traducător? La omul acela care stă în cabină şi trebuie să facă inteligibilă (şi plauzibilă) idioţia lor? Zilele acestea, el este eroul meu. Nu râdeţi, oameni buni, nu e nimic de râs”, scrie Mihai Şora pe Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, despre sprijinirea combaterii „negaţionalismului” şi Holocaustului.

”În luna martie 2019, vom organiza un eveniment care-şi propune să contribuie la sprijinirea combaterii negaţionalismului şi a Holocaustului, prin reuniunea la Bucureşti a reprezentanţilor celor mai relevante muzee guvernamentale din Europa şi nu numai, în domeniul istoriei Holocaustului”, a spus premierul Viorica Dăncilă la ceremonia desfăşurată în Parlamentul European.

În contextul discuţiei despre admiterea României în spaţiul Schengen, ministrul de Interne Carmen Dan a declarat: „România nu intenţionează să fie în acest moment sau pe viitor evaluată în ceea ce priveşte corectitudinea aplicării aquis-ului comunitar. Am argumentat de fiecare dată susţinut poziţia noastră şi ni se pare corect să avem această abordare şi să nu fim supuşi unei evaluări înainte de procesul aflat în faza finală, respectiv decizia de aderare să fie încheiată”

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader, criticat în legătură cu situaţia statului de drept, a susţinut că statul de drept trebuie să se consolideze prin valorificarea deciziilor Curţii Constituţionale şi s-a referit la sancţionarea demnitarilor care „îşi denigrează propria ţară”, anunţând că lucrează la un Codex penal european.

„Mandatul pe care îl are un demnitar este de a promova valorile naţionale, ci nicidecum de a-şi denigra ţara de origine. Lucrez la un Codex penal european (…) şi pot să spun că sunt ţări cu stat de drept mai înalt decât România care sancţionează denigrarea ţării de către demnitarul ţării”, a declarat Tudorel Toader..

Ministrul Agriculturii Petre Daea a vorbit, în Comisia pentru pescuit a PE, despre cormorani având un discurs incoerent şi nereuşind să răspundă întrebărilor puse de europarlamentari.

„Sunt o serie întreagă de restricţii care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată (…), dar sunt şi momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistenţă. A se vedea populaţiile de cormorani. Am discutat cu comisarul Vella, a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulţi. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Pun în pericol un sector alternativ şi un sector complementar”, a declarat ministrul.

„Vă spune un om care înţelege furtuna Brexitului dar înţelege şi furtuna pescarului în momentul în care el se află în raport cu natura şi nu găseşte soluţii pe care să le folosească atunci când nevoia îl împinge şi situaţia o dictează”, a fost o altă declaraţie a lui Daea.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *