Carmen Hărău: Ce faceți, D-le Teodorovici, cu plăţile blocate?

Pentru că în condiţiile execuţiei bugetare slabe din primele 11 luni ale anului 2017, care relevau tendinţa depăşirii ţintei asumate de deficit bugetar, Ministerul Finanţelor Publice nu a întreprins măsuri pentru creşterea eficienţei colectării veniturilor bugetare ci a utilizat cea mai simplă pârghie, cea a amânării onorării plăţilor pentru ultima parte a anului, senatoarea PNL, Carmen Hărău, a luat atitudine față de prejudicierea gravă a multor agenți economici, victime ale acestui abuz.

„Potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice – precizează Carmen Hărău – între atribuţiile Ministerului Finanţelor Publice se află capacitatea de a bloca sau de a reduce utilizarea unor credite bugetare, constatate fără temei legal sau fără justificarea în bugetele ordonatorilor de credite, însă nu există niciun articol în care să se stipuleze dreptul şi atribuţiile Ministerului în blocarea plăţilor” Citând din Legea nr.500/2002, Carmen Hărău menționează: „orice cheltuieli angajate, lichidate şi ordonanţate, în cadrul prevederilor bugetare, şi neplătite până la data de 31 decembrie, se vor încasa sau se vor plăti, după caz, în contul bugetului pe anul următor”.

În condiţiile în care tot mediul de afaceri este complet bulversat de măsurile total imprevizibile ale guvernanților de conjunctură, tot ce mai lipsește este confiscarea provizorie a lichidității agenților economici, la dispoziția guvernului, prin amânarea plății facturilor. Nu este de mirare că  s-au intensificat criticile la adresa Ministerului Finanţelor Publice privind acţiunea de a bloca plăţile în a doua parte a lunii decembrie 2017!

„Procedeul blocării plăților este nelegal, neexistând temeiul legal pentru blocarea plăților în luna decembrie, și netransparent, nefiind precizat volumul total al plăţilor bugetare programate, angajate sau ordonanţate, pentru luna decembrie 2017, și  care nu au fost onorate până la data de 31 decembrie. Cer Ministerului de Finanțe efectuarea urgentă a plăților scadente! ”- a concluzionat Carmen Hărău.

 

Birou de presă al Senatorului Eleonora-Carmen Hărău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *