Albia Geoagiului, curăţată cu buldo-excavatorul şi basculantele (GALERIE FOTO)

Cu buldo-excavatorul – aşa se curăţă albia râului Geoagiu. Echipele de la Apele Române muncesc de zile în şir ca să scoată mâlul şi gunoaiele cu basculantele tocmai din zona prin care turiştii traversează oraşul pentru a ajunge în staţiunea balneoclimaterică. Cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Deva-Hunedoara au decis anul trecut să demareze o acţiune amplă de ecologizare a văii.

Mii de metri cubi de resturi au fost evacuate doar de pe o porţiune de 500 de metri. „E o lucrare de întreţinere care constă în recalibrare a unui porţiuni de curgere a râului pe o lungime de jumătate de km cu evacuarea întregii cantităţi de material excavat”, explică inginerul şef al SGA Deva, Leontin Grozav. În primă fază, de pe porţiunea vizată de lucrări, a fost îndepărtată toată vegetaţia – copaci, mărăcini, lăstari care creşteau haotic. Apoi au intrat utilajele grele care au drenat albia şi au refăcut banchetele de pe ambele maluri. S-a muncit mult şi în zona podului de pe DJ 705 traversat atât de localnici, dar şi de turiştii care vin la Geoagiu Băi, prin Gelmar, de pe DN7. „Arăta groaznic aici. Aşa-s românii, aruncă unde le este mai uşor”, spune un localnic.

Problema în zonă este creată atât de localnicii din satele din amonte, dar mai ales de comunitatea din Cartierul Muzicanţilor. Aici sute de persoane vor trebui să se obişnuiască să folosească pubelele şi să nu mai arunce gunoiul peste gard, pe maluri şi în albia unde de altfel se joacă şi se scaldă copiii. Primarul Vasile Cărăguţ spune că a încercat să facă ordine: „Am trimis prima dată avertismente localnicilor, apoi am început să aplicăm amenzi. O să facem asta şi în perioada următoare, acolo unde identificăm oamenii care aruncă – ori după eventuale documente pe care le găsim, ori după reclamaţiile vecinilor. Amenzile sunt între 1.000 şi 1.500 de lei şi preferăm în aceste cazuri să dăm valoarea maximă. Gunoaiele aruncate peste tot nu fac cinste oraşului Geoagiu.”

Edilul Geoagiului a trimis în zonă şi echipele cu cei care primesc ajutoare sociale pentru a strânge resturile care rămân în urma utilajelor.  În rest, nimeni nu a dat o mână de ajutor. În timp ce echipele de la Apele Române curăţau albia, localnicii priveau lejer din porţi sau din stradă marea curăţenie.

Pe zona unde s-au finalizat lucrările, albia Geoagiului arată civilizat. Asta după ce basculantele au făcut sute de drumuri pentru a evacua 3.000 de metri cubi de resturi, în principal, aluviuni amestecate cu gunoaie şi vegetaţie. „Oamenii ar trebui să înţeleagă să nu mai arunce gunoaiele la râu, mai ales că primăria le-a pus la dispoziţie containere pentru depozitare şi operatorul de salubritate le-a adus pubele. Râul nu trebuie să fie nicăieri coşul de gunoi al comunităţii”, susţine Eugen Morgovan, şef exploatare în cadrul SGA Deva.

Lucrările costă circa 25 de mii de lei, sumă care ar putea creşte din cauza cantităţii mari de resturi care sunt scoase din albie şi depozitate pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Geoagiu.

Curăţenia râului va continua la anul pe următoarea porţiune a râului, cea care trece pe lângă Cartierul Muzicanţilor, imediat ce SGA va avea prinse în buget sumele necesare ecologizării. Se vizează întregul curs de apă, până la revărsarea în Mureş.

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *