Câte cauze de fraude cu fonduri europene au trimis în judecată procurorii DNA, în 2019

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a anunţat, luni, că, în 2019, procurorii au dispus trimiterea în judecată în 108 cauze de fraude cu fonduri europene, cu prejudicii de aproximativ 40 de milioane euro. Bologa a avut o intervenţie în cadrul audierii publice „Valorificarea investigaţiilor desfăşurate de OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) în materie de combaterea fraudei, a corupţiei şi alte nereguli constatate în statele membre ale U.E”.

DNA a anunţat, luni, că procurorul-şef Crin Bologa a fost invitat să ţină un discurs  la o audiere publică organizată de Parlamentul European în sistem de videoconferinţă.

Audierea publică a avut ca subiect „Valorificarea investigaţiilor desfăşurate de OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) în materie de combaterea fraudei, a corupţiei şi alte nereguli constatate în statele membre ale U.E”.

Printre vorbitori s-au mai numărat şi reprezentanţi ai autorităţiilor de aplicare a legii din Germania şi Italia, directorul general OLAF, procurorul şef al EPPO (Parchetul European) si un reprezentant al Curţii de Justiţie a UE.

În discursul său, Bologa a prezentat perspectiva României asupra investigării fraudelor la fondurile europene menţionând că, deşi este un organ de anchetă administrativ, datele şi informaţiile pe care  OLAF le furnizează anchetei penale contribuie la reducerea timpului de anchetă şi la creşterea eficienţei măsurilor de urmărire penală.

„Concret, investigatorii OLAF transmit analize şi investigaţii financiare, ne sprijină în identificarea entităţilor persoane fizice sau juridice implicate, efectuează verificări la societăţile comerciale din diferite state membre implicate în circuitul infracţional, obţin documente legate de implementarea proiectelor cu parteneri din statele membre, toate aceste date fiind exploatate ulterior şi detaliate în cadrul activităţilor judiciare”, a afirmat procurorul-şef al DNA.

Potrivit acestuia, în perioada 2012-2018, au fost primite 84 de recomandări de la OLAF dintre care 25 au fost valorificate în dosare penale trimise în judecată, ceea ce reprezintă un procentaj de 30%.

„Pe de altă parte, în cauze cu fraude europene, activitatea DNA a fost şi este în continuare mult mai vastă decât cea care se întemeiază pe rapoartele OLAF.  Dosarele penale de acest tip au la bază sesizări din surse diverse, naţionale, în primul rând din partea agenţiei româneşti de coordonare şi control antifraudă, cea care asigură şi contactul cu OLAF, respectiv Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), dar şi din partea altor persoane juridice sau fizice”, a mai transmis DNA.

Astfel, în 2019 procurorii DNA au trimis în judecată 108 cauze de fraude cu fonduri europene (prin rechizitoriu sau prin acord de recunoaştere a vinovăţiei), cu prejudicii de aproximativ 40 milioane euro (din care cea mai mare parte, respectiv 38 milioane euro au reprezentat fonduri UE, iar restul – fonduri naţionale de cofinanţare).

În finalul intervenţiei, procurorul-şef DNA a subliniat buna colaborare avută de DNA cu OLAF în peste 17 ani de investigare a fraudelor cu fonduri europene.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.