Ce au adoptat deputații astăzi

1. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare.

Au fost 155 de voturi „pentru”, 21 „împotrivă” şi 90 de abţineri.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, de la încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2021, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2021.

Domenii de reglementare pentru care este solicitată abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare sunt: finanţe şi economie, dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, afaceri interne, transporturi şi infrastructură, sănătate, agricultură şi dezvoltare rurală, mediu, ape şi păduri, cultură, tineret şi sport, fonduri europene.
Iniţiativa de lege mai arată că ordonanţele emise de Guvern sunt supuse aprobării Parlamentului, conform procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor Legislativului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2021. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei.

În ce priveşte finanţele şi economia, Executivul va putea emite ordonanţe, în timpul vacanţei parlamentare, şi în domenii precum: rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Pe 9 iunie, proiectul de lege a fost adoptat de Senat, prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

2. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional proiectul de lege care aduce modificări Codului penal în sensul în care incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pentru că face parte dintr-o anumită categorie este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă.

Un număr de 293 de deputaţi au votat pentru adoptarea proiecutlui de lege.
Iniţiativa legislativă aduce modificări Codului penal astfel încât „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Pe 22 martie, Senatul a adoptat propunerea de lege, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.
3. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiect de lege prin care valoarea indicatorului social de referinţă este actualizată, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul anterior.
Un număr de 295 de deputaţi au votat pentru adoparea propunerii legislative.

Iniţiativa de lege vine să completeze legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

„Indicatorul social de referinţă se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă. Valoarea anuală a indicatorului social de referinţă este avută în vedere la elaborarea legilor bugetare anuale”, conform propunerii legislative.

Pe 10 aprilie 2018, proiectul a fost respins de către Senat, însă votul de adoptare al Camerei a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *