Ce a declarat ministrul Virgil Popescu despre CEH la ultima audiere

Dacă curățăm contextul discuției de intervențiile păguboase manipulatoare ale veșnicilor stăpâni pesediști ai Văii Jiului, putem să lămurim, pentru cititori, câteva lucruri importante. Iată declarațiile ministrului:

– Despre mult amintita Ordonanță 60 din 2019, a cărei aplicare este reclamată de pesediști. Ministrul propus al Energiei, Virgil Popescu, a reamintit pesediștilor că dacă el nu completa ordonanța cu un amendament, CEH, aflat în insolvență nu ar fi beneficiat de facilitate. Apoi a explicat parlamentarilor că ștergerea datoriilor CEH, conform acelei ordonanțe, este posibilă doar după ce creditorii societății se întrunesc.

– Referitor la viitorul CEH, ministrul Virgil Popescu a afirmat că darea în plată a activelor Complexului Energetic Hunedoara va duce la formarea unei noi entități, curată din punct de vedere financiar, o entitate formată din termocentrala Paroșeni și minele funcționale din Valea Jiului.

„Ordonanța 60 se aplică, în baza legii insolvenței. Poate fi aplicată după ce se stabilește tabloul creditorilor definitivi și înțeleg că la sfârșitul lunii februarie s-ar stabili. După care programul de reorganizare. Programul nu este făcut de către minister, ci de către administratorul judiciar și va lua în calcul ordonanța 60. Am discutat cu administratorul judiciar, i-am spus ceea ce doresc, există legislație, va face acest program de reorganizare în baza ordonanței”, a explicat Virgil Popescu.

– Referitor la Termocentrala Mintia
Ministrul liberal declară că problema viu discutată în ultima vreme a Termocentralei Mintia are o rezolvare posibilă și prin preluarea acesteia, așa cum s-a propus, de către Primăria municipiului Deva, sau de către Consiliul Județean Hunedoara.

„Centrala de la Mintia va fi o centrală separată, înțeleg că se dorește să fie luată de către Consiliul Județean, de Primăria Deva, ea încălzește municipiul Deva. Nu am absolut nicio problemă s-o cedeze autorităților. Centrala de la Paroșeni, împreună cu celelalte patru mine vor merge într-o altă companie separată. La Paroșeni va fi o trecere pe gaz a unuia sau a două grupuri, în funcție de cum vom face studiile de fezabilitate în așa fel încât să facem și acolo o decarbonare”, le-a mai spus parlamentarilor ministrul propus al Energiei, Virgil Popescu.

– Despre atenția acordată de guvernul Orban Văii Jiului
Ministrul a subliniat că, din primele săptămâni de guvernare, Guvernul Orban a luat decizii extrem de importante pentru Valea Jiului și pentru minerit. Cele mai importante dintre aceste decizii, în doar trei luni de guvernare liberală sunt:
– prima ordonanță a guvernului Orban a adus ajutoare financiare pentru minerii disponibilizați prin închiderea minelor;
– a fost reluat procesul de relansare a Complexului Energetic Hunedoara, prădat și prăbușit de PSD;
– s-a produs îndreptarea nedreptății făcute personalului din domeniul prospecțiunilor geologice, care a lucrat în subteran, în Grupa I de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *