Cei mai buni piloţi de planor ai lumii concurează la Deva

Cel mai important eveniment al anului din aviaţia sportivă are deschiderea oficială astăzi, 17 iulie, la Deva. De la ora 18, în centrul vechi al oraşului are loc parada piloţilor. Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul aduce 53 dintre cei mai buni piloţi ai lumii pe Aerodromul Săuleşti.

De câteva zile, piloţii au ajuns la Săuleşti şi devenii urmăresc deja antrenamentele oficiale. Probele de concurs încep joi şi vor putea fi urmărite de iubitorii aviației care ajung pe aerodromul de lângă Deva.

Campionatul mondial a adus la Deva cei mai buni piloti de planor din 13 ţări, înclusiv giganţii în domeniu – precum Statele Unite, Japonia, Franța, Rusia şi Austria.  „Cei care vin aici, descoperă că avem o ţară cu tradiţie în aviaţie, în primul rând, în planorism. Fiind Mondial, fiecare ţară îşi trimite cea mai bună echipă, cei mai buni piloţi pe care îi are. Ca să ajungi la un asemenea nivel, ai nevoie de mult antrenament, contează participarea la competiţii, mai mici, apoi competiţii mai mari, apoi ajungi să fii selectat în echipa naţională. E o regulă care se aplică la nivel mondial”, explică George Rotaru, directorul Aeroclubului României.

Probele se desfăşoară între 18 şi 26 iulie. Va fi pentru prima dată când țara noastră va găzdui o competiție aviatică de o asemenea anvergură, spune Adrian Prisecaru, vicepreşedinte al Federaţiei Aeronautice Române: „Este o ocazie deosebită, suntem foarte mândri că am reuşit să obţinem organizarea acestui campionat mondial. A fost un adevărat privilegiu că ţara noastră a fost selectată să organizeze acest campionat. Intrăm astfel într-un grup foarte select al organizatorilor unor competiţii de anvergură.”

Acum patru ani, tot la Deva a avut loc Campionatul European de Acrobaţie cu avionul cu motor.

Cu planorul, este mult mai dificil, spune George Rotaru: „Cu planorul, este mai greu pentru că antrenamentele sunt foarte costisitoare, trebuie să fii tractat de un avion până la 1.200 m. Această înălţime se transformă în viteză, viteza în figuri acrobatice. Totul durează cam patru minute. Dacă la avion ai posibilitatea să foloseşti motorul pentru a urca şi a porni de la capăt, planorul trebuie să aştepte avionul pentru tractare.”

Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul este organizat de Aeroclubul României şi Federaţia Aeronautică Română. Evenimentul se încheie săptămâna viitoare, pe 27 iulie, cu premierea câştigătorilor şi un show aviatic spectaculos care va putea fi urmărit de pe Aerodromul Deva.

Laura OANĂ

Un comentariu la „Cei mai buni piloţi de planor ai lumii concurează la Deva

  • 20 iulie 2019 la 19:10
    Permalink

    „Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor…”, pe care l-am cântat cu toții când eram mici, devine foarte repede demodat în localitatea în care avioanele sportive se aud mai mereu, devenind obositor și deranjant pentru locuitorii din Simeria.
    „…ia-mă și pe mine în zbor. Nu te iau că ești mic…”
    „Ești mic!” – asta pare să spună conducerea aeroclubului Deva și autoritățile organizatoare, cetățeanului de rând, acum celui din Simeria, care se trezește și adoarme cu zgomot de avioane.
    Spor de zgomot?, nu știe nimeni de el, nu zice nimeni să nu avem antrenamente sportive, dar de ce să nu le avem mai departe de casele oamenilor.
    Se știe că persoanele care sunt expuse constant zgomotului produs de avioane prezinta un risc mai mare de a avea probleme cu inima. Zgomotul produs de avioane poate afecta tensiunea arteriala si provoca stres sau probleme ale somnului. Toti acesti factori au o influenta negativa asupra sanatatii sistemului nostru cardiovascular. Cu cat zgomotul este mai mare, cu atât se înregistrează și o crestere a problemelor de sănătate provocate de el.
    Vreau să semnalez zgomotul mare al avioanelor de antrenament sportiv și încadrez acest lucru la tulburarea liniștii publice.
    Chiar nu avem niste reglementari pentru aceste rute? În primul rând pentru ca polueaza fonic și chimc orasul aproape în fiecare zi.
    Primăria are atribuții în sensul evaluarii, realizarii hărților de zgomot si elaborarea unui plan de acțiune în acest sens.
    Tind să cred că survolarea orașului Simeria este făcută intenționat fie din nesimțirea conducerii aeroportului sau a piloților, care ar putea schimba culoarul de decolare, cu toate că se știe că efectuarea de manevre si zboruri joase deasupra unei localități este interzis de lege. Sunetele nedorite reprezinta cel mai larg raspandit tip de disconfort. Dar zgomotul este mai mult decat un simplu disconfort. Reprezinta un pericol real si prezent pentru sanatatea oamenilor.
    Astăzi este sărbătoare, sâmbătă zi de relaxare, dar zgomotul vostru ne deranjează! Este meseria dvs, vă place, o respect, dar respectați și dvs faptul că nu suntem obligați cel puțin 12 ore să suportăm zgomotele motoarelor.
    Vinovați sunt și organizatorii autohtoni indiferent ce nume poartă. Probabil sunt sume mari de bani în joc, nicidecum mândria de a organiza așa ceva într-o zona populată. Se mizează pe lipsa de reacție a opiniei publice (în general inexistenta!) precum si pe cea a ,,autoritatilor locale” excedate de ,,magnitudinea ” evenimentului sau care nici macar nu sunt informați de asa ceva. De asemenea, există atracția exercitată asupra publicului de astfel de evenimente. Poate sunt unii care-și spun că merită să suporte aceasta agresiune continuă si de lunga durată doar pentru mândria de a spune că s-a întâmplat deasupra simeriei.
    N-are sens să-i judecam pentru asta! Pe de alta alta parte spectacolul aviatic e fascinant! Dar nu cu orice pret! Daca nu vor exista reglementări clare asupra nivelului de zgomot maxim admis, interdictii de survol deasupra zonelor dens locuite (exceptind situatii de criza), politici de reducere a nivelului de zgomot etc., evenimente de acest gen vor deveni frecvente.
    E bine știut că mulți oameni influenti, economic, politic sau D-zeu mai stie cum, sunt conectați la acest aeroclub. Sunt convins că tot ce e legat de acest aerodrom e fascinant, dar zburați deasupra zonelor nelocuite, că aveți unde, nu ne mai deranjați cu ”tractoarele zburătoare”, aveți un pic de respect pentru această comunitate.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *