Cel mai folosit joc de infractori, Minecraft

Infractorii cibernetici profită de cererea tot mai mare de jocuri video, distribuind malware prin intermediul unor pretinse copii ale celor mai populare dintre ele, arată o cercetare a producătorului rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab, publicată marţi, care relevă că peste 930.000 de utilizatori au fost vizaţi de astfel de atacuri, în ultimele 12 luni, între iunie 2018 şi începutul lunii iunie 2019.

Peste o treime dintre atacuri s-au concentrat pe numai trei jocuri.

”Jocurile video au apărut de mai multă vreme, dar puterea Internetului le-a accelerat creşterea. Astăzi, aproximativ o persoană din zece, din populaţia planetei, accesează jocuri online. Ca orice alt tip de divertisment digital, jocurile video sunt vulnerabile la probleme cum ar fi încălcarea drepturilor de autor şi la site-uri ilegale de tip torrent, dar mai sunt vizate de o ameninţare, aflată în creştere: folosirea frauduloasă a mărcii, pentru a ascunde distribuţia de malware”, se arată în cercetare.

Multe dintre jocurile cele mai populare sunt găzduite pe platforme digitale de distribuţie. Acestea nu pot detecta mereu dacă fişierele încărcate sunt jocurile adevărate sau mostre de malware deghizate.

Cercetătorii Kaspersky au decis să studieze mai atent fişierele infectate, descoperite în 2018 şi în prima jumătate a anului 2019. Pe primul loc în lista jocurilor folosite de infractori a fost Minecraft. Malware-ul care pretindea a fi acest joc a reprezentat peste 30% dintre atacuri, cu peste 310.000 de utilizatori afectaţi. Pe al doilea loc s-a aflat GTA 5, care a vizat peste 112.000 de utilizatori. „Sims 4” a ocupat locul al treilea, cu peste 105.000 de utilizatori vizaţi.

Potrivit cercetătorilor, infractorii cibernetici încercau să păcălească utilizatorii să descarce şi fişiere infectate care pretindeau a fi nişte jocuri care nu au apărut încă. Au fost descoperite falsificări a peste 10 jocuri nelansate, 80% dintre detecţii concentrându-se pe FIFA 20, Borderlands 3 şi Elder Scrolls 6.

”De mai multe luni vedem cum infractorii cibernetici folosesc divertismentul pentru a păcăli utilizatorii – fie cu un serial popular, premiere de film sau jocuri video. Aceste lucru are o explicaţie simplă – oamenii pot fi mai puţin atenţi când vor să se relaxeze. Dacă victimele nu se aşteaptă să găsească malware în ceva ce au folosit mai mult timp, infractorii nici nu au nevoie de un vector de infectare avansat pentru a reuşi. Le recomandăm tuturor utilizatorilor să fie atenţi, să evite platformele digitale necunoscute şi ofertele suspecte, să instaleze software de securitate şi să scaneze cu regularitate toate dispozitivele folosite pentru gaming”, spune Maria Fedorova, security researcher la Kaspersky.

Pentru a evita să cadă victime programelor care pretind a fi jocuri video, Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor să folosească numai servicii legitime şi recunoscute, dar şi să fie foarte atenţi la autenticitatea site-ului.

”Nu vizitaţi site-uri care permit descărcarea jocurilor, până nu vă asiguraţi că sunt legitime şi că încep cu ‘https’. Confirmaţi că site-ul este autentic dând dublu-click pe formatul URL sau pe locul unde este scrisă denumirea companiei, înainte de a începe să descărcaţi orice”, spun ei.

Mai mult, specialiştii recomandă utilizatorilor să nu dea click pe link-uri suspecte, cum ar fi cele care promit accesul la un joc înainte de lansarea oficială a acestuia.

”Folosiţi o soluţie de securitate eficientă, care protejează împotriva unui număr mare de ameninţări”, adaugă ei.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *