Cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România are loc sâmbătă, la Şumuleu Ciuc

Cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România are loc sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, unde sunt aşteptaţi 40.000 de credincioşi, după ce anul trecut, din cauza pandemiei, evenimentul nu a putut avea loc în formatul clasic. Anul acesta au fost luate măsuri speciale pentru desfăşurarea ceremoniilor. În paralel, în curtea spitalului din localitate, va avea loc şi un maraton al vaccinării, unde vor fi administrate vaccinurile Pfizer şi Johnson&Johnson.

 

Pelerinii pot merge pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, însă nu este permis accesul cu curse de autobuz speciale. De asemenea, trebuie să poarte mască şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Vor fi organizate rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde va fi oficiată slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

Conform programului anunţat, la ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va fi purtat de mai multe persoane din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu. Liturghia va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo.

Panglici de rugăciuni aduse din întreaga lume –  Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale, a parcurs călare distanţa dintre Băile Tuşnad şi Şumuleu Ciuc. Oficialul ungar a purtat, printre altele, panglicile de rugăciune cu mesajele comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic şi lumea întreagă.

Anul acesta, autorităţile au permis pelerinilor să fie prezenţi într-un număr limitat, însă de la distanţă, au fost trimise panglici de rugăciuni. În timp ce anul trecut, oraşele Braşov şi Târgu-Mureş au fost cele mai îndepărtate două puncte de unde au pornit la drum pelerinii care au colectat aceste panglici, anul acesta a fost organizată o colectare a mesajelor din toate diecezele romano-catolice din Transilvania, Partium şi Banat.
Crucile sunt purtate de pelerini care se deplasează călare, pe bicicletă sau pe jos, şi care opresc în diferite aşezări, unde panglica pe care se regăseşte mesajul comunităţii locale este legată pe cruce. De regulă, pelerinii sunt primiţi şi binecuvântaţi de preot, iar persoana care leagă panglica pe cruce este primarul localităţii, transmite MTI.

Anul acesta, patronajul spiritual al colectării panglicilor este asigurat de Erik Urbán, şeful Ordinului Franciscan din Transilvania, iar patronajul laic, de cântăreţul de operă Levente Molnár, care a parcurs pe jos unele dintre porţiunile de drum dintre aşezarea maghiară Máriapócs şi localitatea transilvană Şumuleu Ciuc.

 

În cursul zilei de vineri, Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale, a parcurs călare distanţa dintre Băile Tuşnad şi Şumuleu Ciuc. Oficialul ungar a purtat, printre altele, panglicile de rugăciune cu mesajele comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic şi din lumea întreagă. El a declarat pentru MTI că simte că prin colectarea panglicilor de rugăciune este întărit sentimentul de apartenenţă la naţiunea maghiară,.

Maraton al vaccinării în curtea spitalului din Şumuleu Ciuc

În paralel cu manifestările religioase, în perioada 21-23 mai 2021,  în curtea spitalului din Şumuleu Ciuc (Miercurea Ciuc, jud. Harghita), Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Harghita şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Harghita, organizează un maraton al vaccinării anti-COVID-19.

Programul maratonului:

  • vineri, 21 mai 2021 – între orele 15:00 – 20:00,
  • sâmbătă, 22 mai 2021 – între orele 08:00 – 20:00,
  • duminică, 23 mai 2021.- între orele 08:00 – 15:00.

Conform organizatorilor, se vor administra fără programare prealabilă vaccinurile Pfizer (pentru persoane care au împlinit 16 ani) şi Johnson&Johnson (monodoză, pentru persoane care au împlinit 18 ani).

Vaccinul se administrează pe baza cărţii (buletinului) de identitate. Minorii pot solicita vaccinul în prezenţa unuia dintre părinţi.
Medici, asistenţi şi registratori voluntari vor oferi consiliere şi vor asigura asistenţă permanentă la vaccinare.

Istoric

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.

În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

În anul 1567, după ce au ieşit victorioşi în lupta cu armatele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat să le impună religia unitariană, credincioşii catolici au făcut legământ că în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se vor întoarce să îşi exprime recunoştinţa. Şi, an de an, au venit tot mai mulţi, harghitenilor li s-au alăturat alţi credincioşi (reformaţi, unitarieni, chiar şi ortodocşi) de pretutindeni, până când biserica a devenit neîncăpătoare, astfel că liturghia s-a mutat pe Muntele Şumuleul Mic.

La 1 iunie 2019, Papa Francisc s-a aflat la Şumuleu Ciuc, unde a transmis credincioşilor că pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti şi că evenimentele triste din trecut nu pot fi un obstacol pentru convieţuirea fraternă.

Tot atunci, Suveranul Pontif a dăruit Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc Tradafirul de aur, pe care l-a aşezat la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *