Centrul de Îngrijire de la Păclișa va fi modernizat

Centrul de Îngrijire și Asistență numărul 1 de la Păclișa va fi modernizat în cadrul unui proiect de 2.470.002 de lei. Centrul oferă sprijin și asistență socială în sistem rezidențial pentru persoanele adulte cu handicap, de pe raza județului Hunedoara, aflate în dificultate. Unitatea are în componență un corp de clădire dotat cu cluburi, dormitoare, oficii, săli de mese, izolator și cabinete de specialitate.

“Instituía beneficiază de asemenea de spațiu de relaxare și petrecere a timpului liber: bază sportivă cu teren de baschet, handbal, tenis de câmp, volei, două săli de sport, alei și spații verzi. Pe lângă cele patru pavilioane destinate cazării asistaților din cele 3 centre de îngrijire și asistență Păclișa, mai există în incinta instituției și o școală specială, bloc alimentar, ateliere, secție ergoterapie, farmacie, microfermă, grădină, seră, garaje, capelă, spații de depozitare și alte anexe. În prezent, clădirea Centrului de Îngrijire și Asistență nr. 1 nu mai corespunde cerințelor funcționale privind suprafețele alocate pentru fiecare persoană asistată, precum și nivelul și natura finisajelor”, arată documentația.

În prezent, sunt probleme la instalațiile de încălzire, la centrala termică, dar și la instalația electrică. Toate aceste deficiențe duc la creșterea cheltuielilor. Instalațiile sanitare ale clădirii sunt degradate, iar prin infiltrațiile de apă care s-au produs, au rezultat degradări ale clădirii la pereți și tavane.

“Este necesară recompartimentarea spațiilor existente în așa fel încât să se asigure: cabinete, dormitoare, săli de tratament și întreținere, spălătorii, magazii, grupuri sanitare pentru persoanele cu handicap locomotor și rampe de acces pentru aceștia. Instalația de încălzire este degradată, are conductele de distribuție a agentului termic colmatate iar corpurile statice sunt degradate atât vizual cât și tehnic. Din toate acestea rezultă o pierdere mare de căldură și un crescut consum de combustibil, implicit și costuri mari de întreținere. Învelitoarea clădirii este degradată, țigla de pe acoperiș este exfoliată și sunt numeroase inflitrații de apă în pod, care au dus la degradarea parțială a șarpanetei și a planșeului de la ultimul etaj. Numărul de persoane cazate în prezent în camere este de 4-6, ceea ce contravine normalor în vigoare, care indică asigurarea unei suprafețe de minimum 6,00 mp/persoană, adică, în cazul de față, maxim 3 persoane în cameră”, arată documentația.

Conform proiectului, se va lucra la recompartimentarea spațiilor existente în așa fel încât să se asigure cabinete, camere de zi, camere de relaxare, săli de mese cu oficii, cabinete medicale de tratament și întreținere, dormitoare, cabinete pentru medic, psiholog, asistent social și psihomotricitate. Totodată, proiectul presupune schimbarea centralei termice existente, refacerea sistemului de încălzire, a sistemului eletric și sanitar. Termenul de finalizare a investiției este de 12 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Lucrările se realizează cu fonduri bugetare.

 

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *