Ceremonii militare şi religioase în întreaga ţară, cu ocazia Zilei Eroilor

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu participă, joi, la manifestările dedicate Zilei Eroilor în Parcul Carol I din Bucureşti. Ceremonii militare şi religioase vor avea loc în întreaga ţară, iar la ora 12.00 în toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele. În instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere.

„Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară joi, 10 iunie, în marile garnizoane din ţară, precum şi la mausoleele eroilor şi la cimitirele şi parcelele de onoare, ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora vor fi rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operaţii”, a transmis Ministerul Apărării.

Sursa citată a precizat că astfel de evenimente vor avea loc la Monumentul Centenarului Independenţei de la Calafat (în memoria eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă),  Mausoleele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz – în judeţul Vrancea şi de la Comana, judeţul Giurgiu (dedicate eroilor din Primul Război Mondial), Monumentele Ostaşului Român de la Carei şi de la Satu Mare – jud. Satu Mare, Monumentele Eroilor de la Păuliş – jud. Arad şi de la Oarba de Mureş – jud. Mureş (care comemorează jertfa ostaşilor căzuţi în Al Doilea Război Mondial).

„La activităţile organizate în memoria eroilor se vor alătura, în acest an, în premieră, mai multe instituţii, astfel:

Ministerul Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare, organizează şi desfăşoară programe dedicate Zilei Eroilor în instituţiile/unităţile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, de tipul lecţii deschise, având ca tematică cultul eroilor, sau alte activităţi cultural-educative, după caz.

Ministerul Afacerilor Externe organizează – prin intermediul reprezentanţelor diplomatice româneşti sau oficiilor consulare – activităţi specifice pentru comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state: depuneri de coroane şi, în unele locaţii, ceremonii religioase, pe timpul cărora vor fi rostite, simbolic, nume de eroi.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va organiza ceremoniale militare şi religioase, serviciul religios în unităţile şi instituţiile militare de învăţământ unde sunt lăcaşuri de cult şi va asigura ordinea publică la locul de desfăşurare a activităţilor comemorative”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Autorităţile administraţiei publice locale vor organiza, cu sprijinul şi participarea garnizoanelor militare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi al altor organizaţii neguvernamentale, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori, în principal la marile mausolee ale eroilor, precum şi la cimitirele şi parcelele de onoare, în care vor fi, de asemenea, rostite numele celor căzuţi la datorie.

La Bucureşti, vor participa la manifestări preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu. Aceştia vor lua parte la ceremonia organizată, la ora 12.00, în Parcul Carol I, la Monumentul ”Mormântul Ostaşului Necunoscut”.

În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

Toate manifestările prilejuite de Ziua Eroilor, în Capitală şi în ţară, se vor organiza şi desfăşura cu respectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, stabilite de autorităţile naţionale şi locale, aplicabile la data desfăşurării acestora.

Activităţile care vor fi organizate în străinătate se vor desfăşura cu respectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 stabilite de autorităţile naţionale din statele respective.

România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfăşurate pe teritoriul naţional şi în afara acestuia – Războiul de Independenţă, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial şi, după 1990,  la misiunile din teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Afganistan şi Irak. Pierderile totale ale Armatei României în aceste acţiuni militare au fost estimate la peste 1,4 milioane de morţi, răniţi, dispăruţi şi invalizi.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.