Cetatea Colț scoasă de sub dominația buruienilor

Cetatea Colț va fi scoasă de sub dominația vegetației. Cetatea Colț care datează din anul 1359, este principala mândrie a Văii Râușorului pe care o domină exact  deasupra mănăstirii Colț Suseni. În zilele senine, silueta cetății se distinge de la mare distanță din mijlocul Depresiunii Hațegului. Autoritățile locale anunță că zona va fi curățată în întregime, iar toți cei care vor să dea o mână de ajutor sunt așteptați.

„Cetatea Colț, un important obiectiv turistic al comunei Râu de Mori, care are o afluență considerabilă de vizitatori, are nevoie de ajutorul nostru. Am început lucrările de amenajare la traseul de acces spre Cetate. Vechea potecă, care era în multe locuri închisă de vegetație și greoaie, acum este lărgită, astfel încât accesul să fie mult mai facil. Intenționăm să amenajăm și traseul din loc în loc cu câte o băncuță, măsuță, făcute la fața locului din materiale locale (lemn de carpen sau altă esență). De asemenea, vrem să curățăm de vegetație incinta cetății (spini, aluni, plante cățărătoare, etc.), să montăm balustrăzi în anumite zone etc….sau orice alte idee venită din partea dumneavoastră suntem dispuși să o analizăm și să o implementăm. Astfel, apelăm și la voluntari dintre dumnevoastră, care pot da o mână de ajutor zilele acestea, inclusiv sâmbătă”, spune Flavius Dilertea, primarul comunei Râu de Mori.

La centrul de informare turistică din comuna Râu de Mori turiștii pot primi informații prețioase despre acest castel. Punctul cel mai atractiv al ei, turnul locuință stă și acum pe pintenul semeț de piatră de la care îi provine numele de Colț. Ctitorită de către Cneazul Cândea, botezat ulterior, după trecerea sa la religia catolică, Kendeffy, încă din timpul secolului al XIV-lea, Cetatea Colț  este una destul de căutată de turiști.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *