Emblema orașului, Cetatea Devei, va fi reabilitată cu bani europeni

Astăzi, 16 iulie 2019, s-a semnat contractul de finanțare între ADR Vest și Primăria Deva pentru ”Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, în valoare de 4.724.940 de euro, adică 21.996.485,74 lei, dintre care:  21.556.556,03 lei este valoarea asistenței nerambursabile solicitate, iar 439.929,71 de  lei  este valoarea cofinanțării Municipiului Deva.

Primarul Devei, Florin Oancea dă asigurări că în termen de trei ani, începând din anul 2020, lucrările de reabilitare  ale cetății vor fi finalizate:  ”Perioada de implementare a proiectului se va desfășura începând cu luna iulie 2109 și se va finaliza în august 2023, iar executarea lucrărilor efective va dura aproximativ trei ani începând cu luna aprilie 2020 și finalizate în luna mai 2023.” anunță edilul municipiului.

Lucrările de reabilitare la Cetate se vor executa astfel:

-SECTOR A: Turn poartă – reabilitare volumetrică (construcția are două nivele de vizitare, în care vor fi expuse litografii de epocă și alte imagini istorice cu Cetatea Deva).

-SECTOR B: Latura de Vest (Turnul de Vest, cisterna, zidurile de fortificație cu drum de strajă, din piatră) – lucrări de curățare a zidurilor, injectări, plombări, consolidări (în Camera 1, în zona parterului, va fi expusă o machetă a Cetății în forma finală, care va facilita înțelegerea volumetriei monumentului inclusiv de către persoanele cu dizabilități de vedere; în Camerea 2 vor fi expuse uniforme militare din a doua parte a secolului XVII, considerată ”epoca relevantă” pentru Cetatea Deva; Camera 3 – cu o suprafață foarte mică, va fi folosită, în principal, ca spațiu tehnic destinat sonorizării și luminilor specifice pentru evenimente culturale; platforma din fața celor 3 abside ogivale va putea fi utilizată ca scenă pentru evenimentele culturale găzduite în Cetate; platforma superioară, situată la nivelul drumului de strajă, la aceeași cotă cu cele două guri de tragere ale Donjonului de Vest, va găzdui piese de artilerie specifice epocii).

-SECTOR C: Latura de Est (decantorul, fosta magazie de arme, zidurile de delimitare a Incintei I). Magazia de arme va găzdui, conform funcțiunii inițiale, o expoziție de arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut Cetatea. Deasupra magaziei de arme, se va amenaja Platforma Belvedere Est – cel mai spectaculos loc din Incinta I, care va găzdui evenimente cu specific istoric și va fi, în același timp, un pol de atracție major în circuitul de vizitare a Cetății, având în vedere că de aici poate fi admirat atât orașul, cât și toată Valea Mureșului.

-SECTOR D1: Zona Palat Princiar (”inima” Incintei I) și cele două pivnițe de la nivelul inferior – – lucrări de curățare a zidurilor, injectări, plombări, consolidări (la cota nivelului principal al Palatului se va amenaja un spațiu expozițional dedicat heraldicii specifice epocilor istorice prin care a trecut Cetatea; în Pivnița Mare va fi creată o ”scenă din viața zilnică a garnizoanei”, cu manechine costumate specific și cu unelte istorice; în Pivnița Mică se va transforma într-o încăpere memorială, dedicată lui David Ferencz – fondatorul și primul episcop al Bisericii Unitariene, care a fost încarcerat și a murit în Cetatea Deva).

 

-SECTOR D2: Laturile de Sud (parțial) și de Est (parțial) ale Palatului – care cuprind pivnițele nr. 3 și nr. 4 și camera de legătură dintre curtea mare și curtea mică. Pe Platforma Belvedere Sud, care oferă o panoramă spectaculoasă asupra orașului, vor fi amplasate dispozitive tip ”binoclu” și panouri informative despre evoluția istorică a orașului. În locul fostei pivnițe de vinuri a garnizoanei Cetății, va fi amenajată Sala Multimedia, care va fi dotată cu monitoare, instalație audio performantă, panouri interactive ,,touchscreen’’ și dispozitive  de proiecție pentru holograme (spațiul va putea fi folosit pentru simpozioane, conferințe, sală de curs pentru lecții deschise de istorie etc.).

 

-SECTOR E: zona de Nord a Incintei I. Încăperile adiacente zidului de Nord (care au avut funcțiunile de corp de gardă, arest și temniță) sunt primele construcții pe care le percepe vizitatorul care intră în Incinta I. Pentru că se află în stare avansată de degradare, zidurile acestora vor fi desfăcute și reconstruite până la cota de coronament propusă în proiect (între 1,2 și 2,2 metri înălțime). În corpul de gardă și arest vor fi expuse elemente de piatră sculptată, descoperite în săpătura arheologică, iar fosta temniță va găzdui obiecte specifice acestei funcțiuni (masă de tortură, dispozitive de schingiuire specifice epocii, cătușe etc.).

 

-Lucrările exterioare vizează 3 zone: curtea mare, curtea mică și zona de legătură dintre cele două curți (fostul corp de Est al garnizoanei). Curtea mare va fi dedicată evenimentelor culturale, iar în subsolul curții mici vor fi amenajate grupuri sanitare, cu facilități inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

 

De asemenea, proiectul include realizarea iluminatului (general, de securitate și arhitectural), precum și digitizarea monumentului.

 

Biroul de presă

Lucrările de reabilitare constă

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.