Cinci noi discipline acceptate în programul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles din 2028

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a adoptat programul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles din 2028, care va cuprinde cinci sporturi noi, printre care şi crichetul, principala inovaţie menită să atragă noi categorii de public.

Aşa cum a propus vineri Comitetul Executiv, ale cărui opinii sunt urmărite în mod sistematic, cea de-a 141-a sesiune a organismului reunit la Bombay, în India, a aprobat cu o majoritate covârşitoare includerea cricketului, baseball/softball, squash, flag football şi lacrosse, un sport de echipă derivat din culturile amerindiene.

În forma sa prescurtată, cunoscută sub numele de „T-20”, cricketul revine astfel la Jocurile Olimpice la mai bine de un secol de la scurta sa apariţie la ediţia din 1900 de la Paris, în timpul unui meci câştigat de englezi în faţa francezilor.

Baseball-softball au făcut parte din program la mai multe ediţii ale Jocurilor Olimpice, cel mai recent la Tokyo 2020. Crichetul a fost în programul Jocurilor Olimpice de la Paris 1900. Lacrosse a fost inclus în programul de la St Louis 1904 şi Londra 1908. Fotbalul american ( flag football) şi squash-ul îşi vor face debutul olimpic la LA28.
 „Alegerea acestor cinci sporturi noi este în concordanţă cu cultura sportivă americană şi va prezenta lumii sporturile americane emblematice, aducând în acelaşi timp sportul internaţional în Statele Unite. Aceste sporturi vor face unice Jocurile Olimpice LA28”, a declarat preşedintele CIO Thomas Bach. „Includerea lor va permite Mişcării Olimpice să implice noi comunităţi de sportivi şi fani din SUA şi de la nivel global.”
„Am crezut în această oportunitate incredibilă de a crea în Los Angeles cele mai convingătoare Jocuri, nu doar pentru noi, ci şi pentru lume. Programul sportiv olimpic, în întregime, reflectă această convingere a noastră”, a declarat preşedintele LA28 Casey Wasserman. „Suntem încântaţi să începem colaborări care vor schimba jocurile cu ligile profesioniste importante, care vor debloca oportunităţi masive de a amplifica povestea olimpică şi paralimpică şi de a captiva noi audienţe.”
Sesiunea CIO de la Mumbai a susţinut, de asemenea, recomandările făcute de Comitetul Executiv CIO cu privire la statutul pentatlonului modern şi halterelor, care nu făceau parte din programul sportiv iniţial pentru LA28.În urma deciziei sesiunii CIO de a retrage recunoaşterea Asociaţiei Internaţionale de Box (IBA), CIO nu a recunoscut un alt organism de conducere pentru boxul olimpic. Prin urmare, Comitetul Executiv al CIO a anunţat că orice decizie privind includerea boxului în programul sportiv LA28 este pusă în aşteptare, aşa că nu a fost discutată acest lucru de către Sesiunea CIO de la Mumbai.
Celelalte 28 de sporturi care fac parte din programul olimpic LA28 au fost aprobate de Sesiunea CIO din februarie 2022. Programul fiecărei discipline a fost aprobat de Comitetul Executiv CIO din 13 octombrie 2023, în timp ce programul de competiţii şi cotele de sportivi vor fi finalizate după Paris 2024. Comisia de Programe a CIO va lucra acum pentru a se asigura că cifrele finale ale cotelor de sportivi pentru Jocurile Olimpice LA28 rămân rezonabile şi sub cota totală pentru Tokyo 2020.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *