Cine vor fi victimele, când economia va frâna? Evident, tot cei care muncesc!

Nu ar trebui să uităm, acum când dezbatem planul bugetar al țării, câți români au suferit, în perioada 2009-2011, pentru că au crezut în măsurile luate, anterior, de Guvern. Nu ar trebui să uităm nici faptul că economia este ciclică. Mai devreme sau mai târziu, așa cum spun legile economiei, economia va frâna. Cine vor fi victimele? Istoria crizelor ne spune că vor suferi, în principal, cei care muncesc, fie că sunt angajați, fie că sunt angajatori. De aceea, calitatea activității unui Guvern se judecă după capacitatea sa de a lua măsuri prin care creșterea economică să fie sănătoasă, pe termen lung, iar recesiunea să fie cât mai scurtă și cu cât mai puține efecte negative. Paradoxal,  cei din PSD și ALDE se străduiesc să distrugă echilibrele economice câștigate cu greu, pentru că promovează exclusiv politici pro-ciclice.

Bugetul pentru anul 2018 apasă accelerația economiei spre criză! Este ceva mai greu de înțeles de către nespecialiști, mai ales de către cei din nucleul de susținători ai PSD, de ce ne facem griji într-o perioadă în care economia crește. Dar atitudinea PSD  față de economie seamănă, adeseori, cu atitudinea acelor  oameni  care prețuiesc prea puțin sănătatea, atunci când sunt tineri, și ajung să  regrete amarnic asta, atunci când ajung la bătrânețe. Exact atunci când suntem tineri și sănătoși ar trebui să ne pregătim de bătrânețe, și exact atunci când economia crește ar trebui să facem un efort să eliminăm toate riscurile din ea și să finanțăm ceea ce este cu adevărat important: educația, sănătate, infrastructura. Pentru că, întotdeauna, vor veni și zile grele. Cu toții ne dorim să crească salariile, să crească pensiile, însă, dintr-un sac din care iei într-una, fără să mai și pui câte ceva în el, cu siguranță ajungi, mai devreme sau mai târziu, să nu mai ai ce lua. Și ce vei face atunci?!

Bugetul pentru anul 2018 este copia celui din 2017, cu  multe capitole de investiții chiar mai restrictive decât anul acesta, astfel încât este ușor de anticipat că nu se va construi nimic, infrastructura școlară și spitalicească va rămâne la fel, iar infrastructura de transporturi va fi tot în stadiul de proiect,respectiv o construcție pe hârtie. Din păcate, se poate demonstra că bugetul este unul slab, anti-dezvoltare, chiar cu materialul clientului. Iar ceea ce propune Guvernul, majoritatea PSD-ALDE se pregătește să adopte, pe repede înainte, fără prea multe dezbateri jenante pentru ei:

  • Pentru educație se estimează că se vor aloca doar 3,1% din PIB în 2018, după ce în anul 2017 s-au cheltuit 2,9% din PIB. Atunci de ce mai avem o lege a educației în care, la art.8, se prevede alocarea a 6% din PIB? Probabil datorită insistenței Președintelui Iohannis și ca să dăm bine afară, la partenerii externi! În țară, în schimb, se vede cu ochiul liber cum arată școala românescă, salariile dascălilor, dotările școlilor și accesul copiilor la educație.
  • Pentru sănătate se promite că în anul se vor aloca 4,4% din PIB, după ce în anul 2017 s-au cheltuit mai puțin de 4,1% din PIB. Guvernul României a propus ca resurse financiare pentru anul 2018 la capitolul ”produse farmaceutice, materiale sanitare specifice și dispozitive medicale” – aceeași bani ca în anul 2016 sau la ” Medicamente cu și fără contribuție personală” – mai puțin cu 500 milioane lei față de anul 2016. Așadar, victimele lipsei de imunoglobulină, victimele penuriei de vaccinuri sau victimele inexistenței materialelor sanitare sunt tratați cu un cinism fără seamăn. În anul 2018 situația va fi și mai rea!
  • Cea mai mare păcăleală vine, din nou, la investiții! Astfel, după ce anul acesta Guvernul a avut cel mai slab ritm de realizare a investițiilor publice (3,2% din PIB), după „matură chibzuință”, Guvernul PSD-ALDE  promite o minune pentru anul viitor, adică o creștere la 4,2%! Ceea ce nu spune Guvernul este faptul că 80% din investițiile realizate în anul 2017, adică peste 2,56% din PIB sunt realizate din banii administrațiilor publice locale, și doar restul, 0,64% din PIB, au fost făcute de Guvern. Așadar, Guvernul nu are niciun merit pentru minimum de investiții realizat în 2017, ci dimpotrivă! Prin măsurile adoptate în domeniul fiscal în anul 2017, multe administrații locale sunt în imposibilitatea de a mai finanța proiecte în curs de finalizare!
  • Adio descentralizare financiară a administrației publice locale! Plata salariilor profesorilor se întoarce în pixul ministrului, iar administrațiile publice locale vor pierde peste 5,8 miliarde lei din impozitul pe venit, fiind nevoite să renunțe la investiții, să mărească impozitele și taxele locale și chiar să mai renunțe la personal.
  • Unii ordonatori de credite vor fi nevoiți să taie salariile, ca urmare a transferului de contribuții. Spre exemplu, la Consiliul Concurenței jumătate dintre angajați vor pierde până la 20% din salariu.
  • Cei mai mulți ordonatori de credite nu au suficienți bani pentru a plăti sentințe judecătorești definitive! Este cazul profesorilor care au de recuperat drepturi câștigate în instanțe și care sunt amânate 5 ani! Este cazul angajaților Curții de conturi și altor instituții publice!
  • Legea pensiilor este călcaltă în picioare! Nu se mai aplică majorarea prevăzută expres de lege, de la 1 ianuarie! Pensionarii sunt păcăliți că li se va da ceva din iulie 2018!
  • Salariul minim crește cu 450 de lei pe hârtie, dar suma efectiv primită în plus crește cu doar 90 de lei.  Sunt, totuși, și lucruri care cresc în România: prețul produselor din coșul unei familii, prețul carburanţilor s-a mărit la pompă cu 12%; electricitatea s-a scumpit cu 7% în octombrie faţă de septembrie, şi cu 12% faţă de decembrie 2016; gazele s-au scumpit cu 6% şi există  temeri justificate că nu vom avea stocurile necesare dacă iarna va fi grea.
  • Păcăleala salariilor majorate se vede acum cu ochiul liber în buget. Bugetul este construit pe o inflație mai mare, adică pe prețuri mai mari! De ce? Pentru că Guvernul vrea să strângă astfel mai mulți bani din TVA și accize. De asemenea, deși impozitele pe salarii sunt mai mici, baza de impozitare este  mai mare! Adică 10% aplicat la o valoare mai mare este mai mult decât 16% aplicat pe o valoare mai mică! Simplă matematică… Doar să vrei să calculezi, cu bună credință și fără naivitate. Același  este calculul și în  cazul contribuțiilor sociale! De exemplu, astăzi, la salariul minim de 1.450 lei – statul încasează 763 lei! De la 1 ianuarie, statul va încasa mai mult – adică 831 lei!
  • Bugetul este construit, în cea mai mare parte, pe supra-impozitarea muncii și pe supra- impozitarea consumului ! Cât de sănătos poate să fie un astfel de buget?!

Ce-i de făcut?

Noi, liberalii, am propus amendamente de bun simț la proiectul de buget, dar cei din PSD și ALDE au trecut ca buldozerul peste ele și le-au respins pe bandă rulantă, deși cu toții dădeau din cap aprobator că Split TVA, transferul de contribuții la angajat, supra-acciza la benzină, supra-impozitarea muncii și anularea unor drepturi ale persoanelor cu handicap, ruinarea Pilonului 2 și nerespectarea legii pensiilor sunt niște atrocități care vor degrada și mai mult viața cetățenilor români! Cârtesc, dar cârtesc pe la colțuri, căci, în PSD, “cel ce mișcă, mișcă-n brișcă!”

Joi se continuă dezbaterea bugetul ordonatorilor de credite. Cu program de la ora 9, la ora 21. Din experiența celor cinci ani de muncă la Comisia de buget- finanțe, programul se prelungește cu două-trei ore. Dezbatere, vorba vine… Vor fi mai mult de 12 ore de luptă cu morile de vânt.

Eleonora-Carmen HĂRĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *