Circa 1.000 de medicamente esenţiale, decontate 100%

Ministerul Sănătăţii anunţă că a fost aprobată lista medicamentelor esenţiale pentru pacienţii din România, iar ordinul care cuprinde 150 de denumiri ale substanţelor active a fost publicat deja în Monitorul Oficial. Astfel, circa 1.000 de medicamente esenţiale vor fi decontate 100%.

„Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul prin care aprobă lista medicamentelor esenţiale pentru pacienţii din România. Aceasta conţine 150 de denumiri comune internaţionale (substanţe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conţin aceste substanţe. Pe listă se regăsesc medicamente esenţiale din programul naţional de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum şi pentru bolile endocrine, printre altele”, a transmis, marţi, MS, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, medicamentele cuprinse în ordin se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi sunt decontate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.

În 24 iunie, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a aprobat ordinul prin care au fost modificate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. Astfel, a fost introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esenţiale, pentru care preţul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei preţuri din statele din Europa aflate în grupul de ţări de comparaţie, în loc de cel mai mic preţ, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piaţa din România a unor medicamente esenţiale pentru pacienţi.
Ordinul cu lista de 150 de denumiri comune internaţionale (substanţe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie, precizează MS.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.