Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Este necesar un dialog între autorităţi şi mediul de afaceri pentru reglementarea clară a tratamentului fiscal al tichetelor cadou sau clarificarea facilităţilor aplicabile pentru educaţia timpurie

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) susţine că dialogul constant între autorităţi şi mediul de afaceri este fundamental pentru elaborarea unor politici publice sustenabile şi pentru asigurarea predictibilităţii şi stabilităţii cadrului legislativ în general, inclusiv al celui fiscal, iar în acest moment unele dintre cele mai importante subiecte de discuţii ar fi reglementarea viitoare clară a tratamentului fiscal al tichetelor cadou sau clarificarea facilităţilor aplicabile pentru educaţia timpurie, se arată într-un comunicat al coaliţiei.

„În prezent, un astfel de dialog este necesar pe subiecte precum reglementarea viitoare clară a tratamentului fiscal al tichetelor cadou sau clarificarea facilităţilor aplicabile pentru educaţia timpurie (a căror aplicabilitate a fost recent suspendată prin OUG nr. 19/2021). Lipsa dialogului real pe aceste teme importante pentru întregul mediu de afaceri a ridicat nivelul de impredictibilitate în materie fiscală, într-o perioadă oricum dominată de incertitudine şi nesiguranţă”, au explicat oamenii de afaceri din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR)  .

Reprezentanţii CDR semnalează în continuare lipsa de claritate a legislaţiei privind tratamentul fiscal al tichetelor-cadou şi consideră că se impune o poziţie tranşantă din partea autorităţilor fiscale asupra modului de impozitare a acestora în prezent şi în viitor. “Aceste clarificări sunt necesare pentru o aplicare unitară în piaţă a fiscalităţii acestor instrumente de plată, eliminând concurenţa neloială, pe criterii fiscale, la care s-a ajuns în prezent”, mai susţin experţii CDR.

În ceea ce priveşte facilităţile fiscale pentru educaţie timpurie, mediul de afaceri a salutat măsura adoptată anul trecut de Parlamentul României şi şi-a manifestat interesul de a contribui la elaborarea normelor de aplicare, având în vedere că o parte din companii au acordat încă de la începutul anului 2021 aceste facilităţi angajaţilor.

CDR consideră că măsura este benefică pentru creşterea nivelului de educaţie din România şi pentru stimularea angajaţilor cu copii şi consideră că, prin dialog, se pot găsi soluţii alternative, în urma unei analize de impact transparente.

Potrivit comunicatului, în materie de fiscalitate, oamenii de afaceri sunt deschişi la dialog cu Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), cu Guvernul şi Parlamentul în general, pentru a identifica cele mai potrivite măsuri care să servească deopotrivă obiectivelor legate de echilibrul bugetar, cât şi nevoii de a asigura un climat investiţional atractiv, precum şi pentru a clarifica teme fiscale importante şi de actualitate.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României reiterează disponibilitatea şi deschiderea către un dialog constructiv cu autorităţile, atât pe marginea subiectelor semnalate precum şi în contextul mai larg al reformei ANAF şi al efortului continuu de modernizare a cadrului fiscal.

CDR este o iniţiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte organizaţii cum sunt Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Camera Franceză de Comerţ în România (CCIFER), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie RomânăGermană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederaţia Patronală Concordia (CPC) şi Consiliul Naţional al Ȋntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *