Comercianții de petarde și ai brazilor de Crăciun, în vizorul polițiștilor

Polițiștii hunedoreni vor verifica legalitatea comercializării articolelor pirotehnice şi a brazilor de Crăciun, precum şi a produselor alimentare specifice acestei perioade

În scopul prevenirii şi a combaterii evaziunii fiscale, poliţiştii structurilor de investigare a fraudelor din judeţ vor intensifica activităţile de verificare a modului de depozitare, transport și valorificare a produselor alimentare specifice acestei perioade.

De asemenea, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase vor continua controalele în domeniul comercializării și a utilizării articolelor pe bază de amestecuri pirotehnice.

Pe lângă aspectele economice și de respectare a legislației specifice acestor produse, materialele pirotehnice pot fi extrem de periculoase și pot conduce la accidente grave.

Potrivit legislaţiei în vigoare, articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată şi modificată (art. 37), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

  1. a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
  2. b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
  3. c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni respectiv din categoriile F2-F4, P.2 şi T.2;

 

IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *