Comisarii Protecției Consumatorilor au aplicat sute de mii de amenzi pe litoral

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat, în ultimele trei săptămâni, amenzi de peste 415.000 de lei pe litoral şi au închis temporar 23 de unităţi. Printre neregulile constatate s-au aflat utilizarea de produse alimentare care pun în pericol sănătatea consumatorilor sau nerespectarea condiţiilor de depozitare.

Potrivit unui comunicat al ANPC, în perioada 1-21 iulie, comisarii instituţiei, reuniţi la Comandamentul Litoral, au realizat 530 de acţiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 583 de avertismente şi 85 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 415.400 de lei.

De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare totală de peste 100.000 lei şi oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor constatate, produse în valoare de aproximativ 530.000 de lei.

Acestora li s-au adăugat 23 de măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului pentru tot atâtea unităţi de alimentaţie publică de pe întreg litoralul, pentru remedierea unor deficienţe.
Cele mai importante abateri constatate de comisarii ANPC au fost: utilizarea de aparate de măsură neverificate şi neomologate; utilizarea unor produse alimentare sau proceduri de lucru care pun în pericol sănătatea consumatorilor; comercializarea unor jucării fără informaţiii complete de utilizare sau care pun în pericol sănătatea copiilor; comercializarea unor produse de încălţăminte fără pictograme care să informeze asupra materialelor utilizate la realizarea lor; comercializarea unor produse de îmbrăcăminte fără informaţii complete sau traducere în limba română a etichetei; nerespectarea condiţiilor de depozitare indicate de producător pe eticheta produsului; practici comerciale incorecte; în cazul spaţiilor de cazare, lipsa informaţiilor de tip listă de servicii oferite sau mapă cu informaţii turistice.
„Comparativ cu situaţiile întâlnite în anii precedenţi, neregulile constatate sunt mult mai puţin importante şi mai rar întâlnite, ceea ce demonstrează un grad mai înalt de conştientizare a importanţei respectării prevederilor legale, cu atât mai mult cu cât verificările comisarilor ANPC, în această perioadă, sunt sporite numeric, pentru a se asigura că legea este respectată”, au transmis reprezentanţii ANPC.

 

 

news.roviewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *