Comisia Europeană a confirmat oficial că Parchetul European îşi începe activitatea la 1 iunie

Comisia Europeană a confirmat oficial miercuri că Parchetul European (EPPO) îşi începe activitatea la 1 iunie, comisarul pentru justiţie Didier Reynders afirmând că principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetăţenilor. În opinia vicepreşedintei pentru valori şi transparenţă Věra Jourová, ”începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kövesi, vor reprima activităţile infracţionale şi se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupţiei sau a fraudei”.

„Lansarea Parchetului European va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene. Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetăţenilor noştri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu stricteţe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei”, a afirmat Didier Reynders, comisarul pentru justiţie.

Vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová, a declarat: „Ne aflăm acum pe ultima sută de metri: suntem pe punctul de a lansa primul organism independent al UE pentru anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care aduc atingere bugetului UE. Începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kövesi, vor reprima activităţile infracţionale şi se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupţiei sau a fraudei.

 Parchetul European, care va fi condus de Laura Codruţa Kovesi, este responsabil cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal următoarele tipuri de fraudă şi alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:
  • frauda în materie de cheltuieli şi venituri;
  • frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane EUR);
  • spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
  • corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
  • participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE.

Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze şi să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracţiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European îşi va desfăşura investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisie, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale UE, precum şi faţă de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust şi Europol, cooperând cu acestea, precum şi cu autorităţile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3 000 de cazuri pe an.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.