Comisia Iordache: Președintele nu poate refuza numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor stagiari

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei a adoptat, luni, unele amendamente potrivit cărora preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor stagiari, iar funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice funcţie publică sau privată, cu unele excepţii. De asemenea, s-a decis eliminarea comisiilor de control SRI şi SIE din procedura de verificare a declaraţiilor pe proprie răspundere ale magistraţilor privind colaborarea cu serviciile de informaţii.

Astfel, potrivit articolului 31 alin. (3) din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, ”Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor stagiari”.

De asemenea, a fost adoptat şi articolul 33 alin. (11), care precede că „Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor prevăzuţi la alin. (1)”.

Comisia specială a adoptat şi un articol care prevede că funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice funcţie publică sau privată, cu excepţia: a) funcţiilor didactice din învăţământul superior, aşa cum acestea sunt definite de legislaţia în vigoare; b) funcţiilor din structurile autorităţii judecătoreşti, inclusiv cele din aparatul Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri; c) funcţiilor din cadrul Ministerului Justiţiei sau unităţilor subordonate acestuia, cu excepţia funcţiilor de ministru şi orice altă funcţie de demnitate publică numită.

Tot luni a fost adoptată şi eliminarea comisiilor speciale parlamentare pentru controlul activităţii SRI şi SIE din procedura de verificare a veridicităţii declaraţiilor pe proprie răspundere ale magistraţilor, din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

„Verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile prevăzute la alin. (2) se face individual pentru fiecare declaraţie de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizat de Ministerul Justiţiei, Secţia pentru judecători sau Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii,  judecătorul sau procurorul vizat”, se arată în textul adoptat luni.

Iniţial, verificarea declaraţiilor era făcută şi de comisiile speciale parlamentare pentru controlul activităţii SRI şi SIE.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *