Comuna Ribiția: Contract cu finanțare europeană de peste 10 milioane de lei

Comuna Ribița a atras o finanțare europeană de peste 10 milioane de lei. Contractul a cărui valoare este de 10.129.839 presupune execuția de lucrări pentru obiectivul „Consolidare, restaurare, conservare biserică, amenajare incintă și împrejmuire, realizare lumânărar în exteriorul bisericii, înlocuire învelitoare, iluminat arhitectural și ambiental, sistematizare verticală a terenului, reamenajare incintă și reabilitare poartă de acces secundar la ansamblul Bisericii Sfântul Nicolae”.

”Cercetarea arheologică preventivă realizată la demararea contractului, în perioada 2019-2020, la interior și de jur-împrejurul bisericii  a relevat elemente noi ce țin de structura și nivelul de fundare al bisericii motiv pentru care a fost necesară actualizarea expertizei tehnice și adaptarea soluției de consolidare”, arată memoriul justificativ.

Biserica este nominalizată în lista monumentelor istorice, având statut de monument istoric grupa A, adică fiind un monument istoric de valoare națională sau universală. Construit din blocuri de piatră fățuite la muchii, edificiul este alcătuit dintr-un altar rectangular decroșat, boltit în semicilindru, o navă cu pereți masivi și un turn-clopotniță, precedat de un pridvor deschis din lemn. Turnul, prevăzut cu un portal gotic, în arc frânt cu acoladă, comunică cu nava, la nivelul primului său etaj, prin două ferestre, spațiul format substituindu-se astfel unei tribune, rezervată ctitorului și familiei sale. Aspectul actual l-a primit în urma renovărilor din anii 1869-1870 și 1927-1928; alte reparații s-au desfășurat în anii 1922, 1968 și 1990. Planimetria originară a bisericii nu a suferit mari modificări, fapt dovedit de reprezentarea machetei acesteia în tabloul votiv; o stampă din 1868, executată înaintea restaurării menționate, confirmă aceeași realitate

Contractul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Până în data de 6 octombrie se pot depune ofertele.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *