Concurs de cai în vârf de munte

Concurs de cai la mare altitudine și spectacol folcloric. Cu aceste activități se vor putea delecta cei care, la finalul acestei săptămâni, aleg ca destinație turistică stațiunea montană Straja. În fiecare an, pe data de 24 iunie are loc Nedeia Sânzienelor.

”Ne bucurăm că putem aduce în atenția turiștilor de la Straja, dar și a cetățenilor din municipiul Lupeni și din întreaga Vale a Jiului unul dintre cele mai frumoase obiceiuri ale oamenilor de pe aceste meleaguri și una dintre cele mai frumoase nedei câmpenești organizate în regiunea Văii Jiului. Rugăm paticipanții să vină îmbrăcați, la rândul lor, în straie populare românești, pentru a aduce în acest fel un omagiu și costumelor tradiționale într-un an atât de important cum este 2018-A Centenarului”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Se organizează astfel o nedeie câmpenească, una dintre cele mai frumoase datini păstrate, în mod autentic, în această zonă a ţării. Pe timpuri, localnicii din cătunele de munte ale Văii Jiului îşi dădeau întâlnire pe coama muntelui cu fraţii lor din Gorj. Atracţia sărbătorii o reprezintă concursul de cai, în cadrul căruia călăreţii trebuie să poarte, în mod obligatoriu, straie populare româneşti autentice, specifice zonei din care provine. Conform unei tradiţii de sute de ani, flăcăii din cătunele de munte, proprietari de turme de oi, se întrec pe un traseu greoi, în munţi, călare pe cei mai de seamă armăsari, marea lor majoritate făcând faţă cu brio provocărilor impuse de traseu.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.