Condiții necesare pentru validarea referendumului și a rezultatului acestuia

Cele 18.662 de secţii de votare organizate în ţară pentru referendumul de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei s-au deschis sâmbătă, la ora 7.00, procesul de vot urmând să se încheie la ora 21.00 şi să fie reluat duminică după acelaşi program. Întrebarea adresată alegătorilor la referendum este „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU”. Sunt aşteptaţi să voteze aproape 19 milioane de cetăţeni români, peste 672.000 dintre aceştia fiind în străinătate. Referendumul este validat dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută din cei înscriși pe listele electorale, votează „DA”. Pentru referendum au fost tipărite peste 21 de milioane de buletine de vot.

Legea referendumului 3/2000 a fost modificată prin legea 341 din 16 decembrie 2013.

Au fost modificate două alineate importante: doi și trei din articolul 5.

Articolul 2 prevede următoarele: Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Articolul 3 prevede următoarele: Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Prin urmare, dacă ne raportăm la numărul total al românilor cu drept de vot, 18.950.674, se consideră cvorum o participare de minim 5.685.202 de persoane. Dintre aceștia, trebuie să bifeze DA, minim 4.737.668 de persoane, respectiv, potrivit legii ”25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *