Specialiștii în medicină afirmă că în România se face abuz de antibiotice, iar unele tratamente devin tot mai ineficiente din acest motiv

Specialiştii Spitalului „Victor Babeş” Timişoara atrag atenţia, luni, asupra abuzului de antibiotice, ceea ce duce ca, în cazul unor infecţii severe, să nu mai existe soluţii terapeutice. Medicii consideră că este necesară o reducere cu cel puţin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente. Medicii afirmă că, în ultima perioadă, tratamentul tuberculozei sau al pneumoniei devine tot mai ineficient din cauza abuzului de medicamente.

Abuzul de antibiotice face ca în cazul unor infecţii severe să nu mai existe soluţii terapeutice. Este necesară o reducere cu cel puţin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente”, au transmis, luni, reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Potrivit acestora, România este pe locul 3 între ţările europene în ceea ce priveşte consumul de antibiotice.

„Orice antibiotic aduce modificări ale florei intestinale, care are un rol major în organism. Consumul nejustificat al acestor medicamente duce la selectarea unor tulpini de microbi care devin rezistenţi la diverse clase de antibiotice. Or, în cazul unei infecţii, constatăm că nu mai avem soluţii terapeutice. Din păcate, în ultimii ani, am observat o creştere exponenţială a consumului în ţările din centrul şi sudul Europei. Nu înţelegem, de exemplu, că nu este necesară administrarea imediată a unui antibiotic, dacă avem febră, o banală raceală sau dacă avem o infecţie usoară. Asta arată, însă, că în România nu există o educaţie medicală vizavi de consumul haotic de antibiotice”, afirmă dr. Maria Cerbu – medic primar boli infecţioase – Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Medicii mai atrag atenţia că tratamentul unor boli cu specific pneumologic, cum ar fi tuberculoza sau pneumonia, în cazul cărora se administra în trecut un singur antibiotic, în general penicilină, a ajuns să fie tot mai ineficient din cauza apariţiei rezistenţei microbiene, inclusiv a multirezistenţei la antibiotice.

„De aceea, acum este necesară, adesea, administrarea unei combinaţii de patru medicamente, în cazul TBC, sau de două, în situaţia unui bolnav cu pneumonie. Totodată, nu puţine sunt cazurile în care se realizează o escaladare a administrării unui tratament, în cazul unei infecţii severe, adică se porneşte cu unul sau două medicamente şi apoi se ajunge la administrarea a trei sau chiar patru antibiotice, din ce în ce mai puternice, în loc să se procedeze la o dezescaladare, adică de la două-trei antibiotice puternice administrate pe o perioadă scurtă de timp, să rămână, în final, doar un medicament, cu administrare ţintită, care are efect asupra infecţiei”, au mai transmis specialiştii.

Aceştia precizează că este vorba despre automedicaţie.

„E ca la fotbal, toată lumea se pricepe la medicamente şi la modul lor de administrare, dar trebuie să recunoaştem că nu puţine sunt cazurile de prescriere greşită a unor antibiotice în cabinetele unor medici de familie şi chiar şi în unele spitale. Dacă în ceea ce priveşte automedicaţia ne putem baza doar pe dezvoltarea şi promovarea unei educaţii medicale, în cazul unităţilor sanitare ar trebui să vorbim de o analiză a efectelor antibioterapiei. Apoi, ar trebui impus un set de măsuri pentru reducerea consumului, dar şi un control adecvat asupra administrării antibioticului. Şi asta pentru că efectul abuzului de antibiotice duce la eşecul unor tratamente care funcţionau în trecut, ba, mai mult, la producerea unor efecte adverse majore şi chiar creşterea mortalităţii în rândul pacienţilor”, a mai transmis medicul Maria Cerbu.

Specialişii spitalului afirmă, citând date ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, că, în Europa, numărul persoanelor infectate cu bacterii rezistente din cauza abuzului de antibiotice este în creştere, acestea fiind mai expuse la riscul apariţiei unor complicaţii majore, iar situaţia reprezintă o problemă de sănătate publică majoră.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *