Copii abuzați şi ţinuţi în sclavie, într-un centru pretins de „reeducare”

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au destructurat, în urma unor percheziţii făcute marţi în judeţul Maramureş, o grupare formată din opt persoane, care se ocupa cu trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal. Din grupare făceau parte şi doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, iar sub pretextul unor activităţi educative pentru recuperarea şi reintegrarea socială a exploatat prin muncă mai mulţi adolescenţi germani, unii minori. Aceştia erau puşi să facă munci epuizante în gospodăriile unor localnici din anturajul suspecţilo, peste capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă, fiind umiliţi, ţinuţi în sclavie, bătuţi şi ameninţaţi, unele dintre victime având intenţii suicidale din această cauză.

Potrivit Poliţiei Române, poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au făcut, marţi, opt percheziţii în localităţile Vişeu de Sus şi Leordina, din judeţul Maramureş, pentru destructurarea unei grupări infracţionale care ar fi exploatat minori prin muncă forţată.

Astfel, opt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 61 de ani, sunt bănuiţi că, sub pretextul derulării unor activităţi educative privind recuperarea şi reintegrarea socială a tinerilor, ar fi supus minori la munci epuizante, i-ar fi lipsit de libertate şi le-ar fi interzis să ia legătura cu familiile, cu alte persoane ori cu autorităţile.

Marţi, au fost puse în executare 9 mandate de percheziţii domiciliare şi 3 mandate de aducere pentru cei în cauză, doi dintre aceştia fiind cetăţeni germani.

Totodată, au fost ridicate documente pentru probarea activităţii infracţionale şi sume de bani.

În prezent, patru copii minori şi încă o persoană majoră au fost încredinţaţi spre instituţionalizare temporară D.G.A.S.P.C. Maramureş, urmând a fi clarificată situaţia tuturor minorilor.

Acţiunea s-a desfăşurat cu suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române. De asemenea, la activităţi au participat jandarmi, iar un elicopter  al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I. a survolat zona pe timpul acţiunii.

Tot marţi, DIICOT Structura Centrală a preluat dosarul înregistrat la Biroul Teritorial Maramureş, având în vedere complexitatea cauzei şi resursele tehnice, logistice şi umane necesare aflării adevărului judiciar.

Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de minori, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale şi luarea măsurilor legale.

Conform DIICOT, acţiunea a vizat destructurarea unei grupări specializate în trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, un număr de 8 suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza judeţului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană”, arată DIICOT.

În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare” conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări.

„În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de „pedeapsă” menită să „educe” comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim”, mai arată DIICOT.

Conform aceleiaşi surse, aşa-zisul program social (finanţat de către statul german) fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani, în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021.

În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

„În realitate, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie. Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi sunt însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate”, arată DIICOT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.