Copii fără copilărie

Numărul copiilor abuzați, neglijați sau exploatați prin muncă la nivelul județului Hunedoara a scăzut, în 2020, față de anii precedenți. Și numărul de cazuri confirmate este mult mai mic față de anul 2019. Sunt copii care nu au parte de o copilărie frumoasă. În special în mediul rural, folosirea copiilor la muncile câmpului este o tradiție. România are o legislaţie complexă care protejează copiii de exploatare şi de munci grele. De asemenea, există un Comitet Naţional Director pentru prevenirea şi combaterea exploatării copiilor prin muncă, dar şi Echipe Intersectoriale Locale, pe acelaşi domeniu. Legea stipulează clar câte ore pe zi şi la ce tip de munci poate participa un copil, în funcţie de vârstă. În acest caz nu este vorba de anumite munci casnice, firești pentru dezvoltarea copiilor.

”În ceea ce privește cazurile de copii abuzați, neglijați și exploatați prin muncă, numărul sesizărilor a scăzut mult în anul 2020, înregistrându-se 152 de sesizări față de 358 în anul 2019. Și numărul cazurilor confirmate a scăzut la 76 în 2020 față de 126 în anul 2019”, arată un raport al DGASPC Hunedoara.

Tot la nivel de județ, numărul copiilor care săvărșesc fapte penale și nu răspund penal s-a menținut același în 2020, și anume 15.

 

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *