Crișul, principal sursă de apă pentru bihoreni

În avanpremiera Zilei Mondiale a Apei, reprezentanții Apelor Române ne arată importanța fiecărui curs de apă. Astfel, considerat principalul râu din spațiul hidrografic Crișuri datorită lungimii sale, Crișul Alb străbate, pe teritoriul României, o distanță de 234 de km.

„De la izvoarele sale aflate pe pantele estice ale munților Bihorului (judeţul Hunedoara) până la Brad, acesta are un curs torenţial cu albie majoră îngustă. Din Sebiș, valea se lărgește și prezintă numeroase meandre, cu excepția zonei de chei dintre Hălmagiu și Gurahonț. Denumirea sa provine din forma latină atestată „Crisola” care înseamnă „aurit” datorită prundișului aurifer pe care îl străbate. Pentru bihoreni, apa subterană reprezintă principala sursă de apă, furnizând 60% din necesar pentru zonele urbane și 83% pentru cele rurale”, arată reprezentanții Apelor Române.

 

Alături de Crișul Repede, Crișul Negru și Barcău, Crișul Alb asigură resursele de apă pentru bazinul hidrografic Crișuri, incluzând aici apele subterane și pâraiele de munte.

 

Monika BACIU

FOTO: Rot Doina – șef Stație Hidrologică Brad- Apele Române Crișuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *