Senatorul PNL Carmen Hărău cere lămuriri despre criza vaccinurilor

Numărul dozelor de vaccin antirujeolic și hepatic furnizate Direcțiilor de Sănătate Publică sunt, de multe ori, insuficiente. Neimunizarea, la timp, a copiilor poate avea efecte dramatice. În acest sens, senatorul PNL, Carmen Hărău, vrea să afle, direct de la ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care sunt cauzele pentru care ministerul nu poate asigura stocurile minimale de vaccinuri.

“Deși stocurile de vaccinuri antirujeolic și antihepatic nu există la nivelul Direcțiilor Județene de Sănătate Publică sau dacă există sunt în doze total insuficiente față de ceea ce ar fi necesar, Ministerul Sănătății anunță constant că a rezolvat problema stocurilor de vaccinuri și că acestea ori sunt distribuite în țară, ori urmează să fie distribuite. Din păcate, Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara nu face excepție de la regulă, personalul din această unitate așteptând o perioadă apreciabilă de timp cele 3000 de doze de vaccin antihepatic, deși în județ numărul de nașteri depășește cifra de 3100-3200. În aceeași situație se află și stocurile de vaccinuri antirujeolic, mult subdimensionate față numărul de copii care trebuie imunizați”, arată senatorul Carmen Hărău.

De menționat este faptul, că până la data de 31 mai, vaccinurile nu au ajuns în stocurile DSP Hunedoara.

Întrebările adresate de senatorul PNL, Carmen Hărău, la care va trebui să răspundă ministrul Sănătății, Sorina Pintea sunt:

  • Descrieți motivele obiective pentru care Ministerul nu a reușit nici până în prezent să asigure stocurile minimale pentru vaccinurile antirujeolic și antihepatic? Vă rog să confirmați/infirmați dacă este o problemă bugetară sau doar incompetența funcționarilor din Minister?
  • Vă solicit să precizați motivele pentru care dozele comandate și distribuite către DSP-uri sunt în continuare insuficiente?
  • Solicit o situație cu privire la DSP Hunedoara: numărul de doze din vaccinurile antirujeolic și antihepatic distribuite în perioada 1 ianuarie 2017-1 iunie 2018; numărul de nou-născuți înregistrați la nivelul județului Hunedoara în perioada 1 ianuarie 2017-1 iunie 2018; numărul de copii imunizați (urban/rural) la nivelul județului Hunedoara, în totalul populației școlare (clasele 0-VIII).

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *