Cu Mihai Leu, despre automobilism și box

Unul dintre marii performeri sportivi ai județului Hunedoara este, fără îndoială, Mihai Leu. În vârstă de 49 de ani, pe care i-a împlinit pe 13 februarie, Mihai Leu este exemplul sportivului care reușește să obțină performanțe în mai multe ramuri, iar acest lucru este mai rar întâlnit.

Născut la Hunedoara, Mihai Leu a fost campion mondial profesionist în 1997, în versiunea WBO, la categoria semimijlocie și s-a retras neînvins din box, cu 28 de victorii, din cauza unei accidentări, în același an. De asemenea, în 2003 a devenit campion național de raliuri.

Marele campion a fost, zilele trecute, în Deva, și a vorbit despre marile sale pasiuni sportive. A venit chiar cu o veste îmbucurătoare, mai ales pentru iubitorii de motoare.

„La anul voi merge din nou la curse, după o pauză de zece ani. Sper să merg cât mai bine. De organizat de curse la Hunedoara nu depinde de mine. Dar știu că, într-adevăr, mai ales hunedorenii, duc dorul unui raliu. Raliul Cinciș. Acum este destul de greu. Sunt deja șapte etape în campionat și este destul de greu să faci concurență altor orașe mari, dar cine știe?”, a spus Mihai Leu.

Însă prima dragoste, boxul în cazul lui Mihai Leu, nu se uită, iar primul campion mondial profesionist al României a vorbit, firește, și despre situația pugilismului autohton.

„Chiar este îmbucurător pentru noi că avem, totuși, rezultate bune la box, în condițiile foarte grele care sunt la ora asta. În box sunt multe scandaluri și cred că va trece mult timp până acestea se vor opri. Eu chiar am zis că oamenii din box ar trebui să învețe că, dacă există discuții, să le poarte în interior, și în afară trebuie să arate ca o echipă adevărată. Eu cred sincer că, totuși, chiar dacă sunt greutăți, boxul este, la ora asta, pe un drum destul de bun, chiar dacă un drum mai greu. Eu cred că boxul își va reveni în România. Cred că avem multe talente și, sigur, boxul va ajunge, iarăși, între primele patru – cinci țări din lume”, a mai precizat marele campion.

În mod firesc, Mihai Leu urmărește și evoluția boxerilor hunedoreni și este optimnist în ceea ce privește viitorul însă, ca și mulți alți mari campioni, și el consideră că este necesară o mai mare implicare a autorităților în ce privește sprijinirea sportului.

„Le țin pumnii. E și normal să urmăresc tot ce se întâmplă. Am vorbit, de mai multe ori, și cu Ilie Captari. Cred că avem o școală bună de box la Hunedoara, în special. Ilie Captari a dovedit că poate să facă lucruri bune. Bine, este și Alexandru Pescar, fostul meu antrenor, care antrenează la Petroșani și care, sigur, dacă ar fi susținut, ar reuși să aibă rezultate mai bune”, a mai spus Mihai Leu la Deva.

Mihai Leu a fost diagnosticat, în 2015, cu cancer la colon, dar după patru operații, a învins boala, așa cum a făcut cu adversarii din ring și cu cei de la curse.

Claudiu POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *