Cui folosește că guvernarea se mută în stradă, la protest?

O simplă plângere depusă de Ludovic Orban în nume personal a provocat un adevărat cutremur în interiorul PSD și pe toată scena politică românească.

Oare de ce?

Roșii puteau să spună simplu că sunt nevinovați, că nu au de ce să se teamă, că au procedat corect, că nu au transmis informații clasificate celor ce nu aveau dreptul să le cunoască… Dar nu au procedat așa. Fierberea este foarte mare. Prea mare. Ceea ce ne-ar putea determina să înțelegem că se simt încolțiți, că plângerea conține adevăruri și că ei au încălcat flagrant legea. Parcă nici la insula Belina nu au fost atât de agitați. Și-au trimis toate porta-vocile în emisiuni radio-tv, au înfierat cu mânie proletară, au încercat să răstălmăcească fiecare declarație a membrilor PNL, au spus că este mâna președintelui… De mirare că încă nu au invocat forțele malefice și Statul Paralel.

Au amenințat cu organizarea unui nou miting. Au fixat și data: 9 iunie. De data aceasta, care este cea de a treia încercare, scot 1 milion de oameni în susținerea premierului Dăncilă!  Se pare că sunt cu mult mai determinați decât în ceea ce privește mitingul împotriva Statului Paralel și mitingul pentru familia tradițională, ambele anulate de PSD din lipsă de apetit pentru mișcarea pe stradă a activului roșu. PSD încearcă din nou, căci se pare că nimeni nu le-a spus că Simfonia Lalelelor este doar o dată pe an, iar cea a trandafirilor încă nu s-a inventat… Altfel, să ieși în stradă când ești la guvernare este la fel de ciudat ca și acțiunea de a-ți dărâma cu moțiune propriul guvern. Dar dacă tot au hotătât să părăsească guvernul și să iasă în stradă, cu haștagul lor personalizat, ce-ar fi să rămână acolo? Poate acolo fac treabă mai bună. Guvernarea cere pricepere, onestitate, inteligență, însușiri care guvernanților actuali le cam lipsesc.

Dar dincolo de frământările cu miting ale PSD și de tensiunile interne prin care a trecut până și PNL din cauza demersului individual al președintelui Orban, rămâne clar faptul că Liviu Dragnea a invocat public conținutul unui document confidențial despre care nu avea cum să vorbească dacă nu era informat, abuziv, de către un membru al Guvernului. Plângerea penală a lui Ludovic Orban va face să se știe cine este ministrul palavragiu!

Tehnic vorbind, infracțiunile prevăzute în art.394-397 din Noul Cod Penal, respectiv trădare, trădare prin transmitere de informații secrete de stat, trădare prin ajutarea inamicului și acțiuni împotriva ordinii constituționale sunt cuprinse la art.398 – Înalta Trădare din NCP astfel:

,,Faptele prevăzute în art. 394-397, săvârşite de către Preşedintele României sau de către un alt membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, constituie infracţiunea de înaltă trădare şi se pedepsesc cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Dar dacă  sperietura domnului Dragnea și a doamnei Dăncilă vor avea urmări pozitive pentru români? Rămâne de văzut…

 

Eleonora- Carmen Hărău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *