Cum au fost româncele afectate de pandemie

Dacă înainte de criza sanitară femeile se gândeau în primul rând la carieră şi mai puţin la starea de sănătate, în 2021 percepţia s-a modificat semnificativ, astfe că pentru 7 din 10 femei, sănătatea a devenit principala preocupare, potrivit barometrului realizat de Frames la comanda clinicii Amca Medical, care relevă că 58% dintre femei au declarat că munca de acasă a fost o corvoadă şi 64% dintre ele au declarat că statul în casă le-a făcut să îşi cunoască mai bine partenerii.

„Pandemia COVID a schimbat, din multe puncte de vedere, modul în care româncele percep realitatea. Dacă înainte de criza sanitară se gândeau în primul rând la carieră şi mai puţin la starea de sănătate, în 2021 percepţia s-a modificat semnificativ. Pentru 7 din 10 femei, sănătatea a devenit principala preocupare. De la modul în care arată fizic la prevenţia bolilor, natalitate şi importanţa unei familii sănătoase, româncele sunt mai focusate ca oricând pe rezultate concrete în viaţa personală. 2020 a adus modificări semnificative în plan social. Dincolo de provocările profesionale, izolarea impusă de măsurile de restricţie a afectat semnificativ relaţiile sociale, viaţa de familie, valoarea lor, în general percepţia românilor privind realitatea. Pe unii i-a unit, pe alţii, din păcate, i-a despărţit, i-a făcut să-şi reconsidere opţiunile. Printre efectele cele mai evidente se află scăderea numărului căsătoriilor, cauzată în principal de restricţiile COVID, creşterea numărului divorţurilor şi declinul semnificativ al natalităţii”, arată sondajul.

Potrivit unui barometru realizat de Frames la comanda clinicii Amca Medical, în rândul a 350 de femei, 7 din 10 respondente au declarat că pandemia le-a schimbat semnificativ modul de viaţă.

„64% dintre femei au declarat că au fost afectate cel mai mult de izolarea impusă de măsurile de restricţie. 58% au declarat că munca de acasă a fost o corvoadă şi numai 26% au considerat teleworking-ul drept o măsură pozitivă. 16% au evitat să se pronunţe în această privinţă”, mai arată barometrul.

68% au menţionat degradarea relaţiilor sociale (familie, prieteni, rude) drept principal efect negativ.

„Pandemia a schimbat radical obiceiurile femeilor. Dacă înainte aveau un program de lucru strict, se îmbrăcau, se machiau, se pregăteau pentru job şi socializau la locul de muncă, odată cu pandemia s-au trezit izolate acasă, nevoite să lucreze online. O schimbare care a generat frustrări, dezamăgiri şi, în unele cazuri, probleme medicale”, arată concluziile barometrului Frames & Amca Medical.

Pentru multe femei, schimbarea rutinei zilnice a generat inclusiv probleme în relaţiile sentimentale.

Pentru cele căsătorite sau aflate într-o relaţie în care locuiesc împreună cu partenerul, pandemia le-a pus într-o situaţie inedită. 64% dintre ele au declarat că statul în casă le-a făcut să îşi cunoască mai bine partenerii. Numai 14% au declarat că această situaţie nu a adus niciun fel de schimbări în relaţie.

„Dacă înainte de pandemie, se vedeau mai mult seara şi în weekend, odată cu restricţiile, partenerii au trebuit să locuiască împreună, să se cunoască mai bine. Munca de acasă, problemele de spaţiu, cele gospodăreşti, frustrările generate de izolare au afectat puternic unele cupluri, de unde şi numărul foarte mare de cazuri de divorţ. Pe alţii însă i-a unit, i-a făcut să fie mai apropiaţi, să conceapă copii, iar 2021 va fi, cu siguranţă, un an în care vom vedea mai mulţi nou-născuţi decât în anul precedent”, arată cercetarea.

Pentru femeile neimplicate într-o relaţie, pandemia a generat, de asemenea, în principal efecte negative. 82% dintre femei au declarat că, în 2020, le-a fost dificil să îşi găsească un partener.

43% au apelat la serviciile online, numai 38% au ieşit la întâlniri şi doar 24% au închegat o relaţie pe care o consideră serioasă.

Printre altele, pandemia COVID le-a făcut pe femei să fie mai atente la sănătate ca oricând.

Întrebate cât de des mergeau la medic înainte de pandemie, 61% au declarat că doar când aveau nevoie, 21% o dată pe an, 11% se prezentau la controale medicale trimestrial şi numai 7% ajungeau la medic o dată pe lună.

Pandemia, cu provocările ei, le-a determinat să-şi reevalueze percepţia legată de prezenţa la medic.

83% dintre respondente au trecut pe lista de priorităţi, pentru 2021, pe primul loc starea de sănătate, incluzând aici şi starea fizică, urmată de locul de muncă (67%), relaţie (54%), familie (47%) şi activităţile gospodăreşti (41%) . Interesant este că din ce în ce mai multe femei sunt interesate de imaginea personală (31%).

„Înainte de pandemie, prea puţine doamne şi domnişoare veneau la controale de sănătate. Prea puţine erau interesate de prevenţie şi se prezentau la medic doar când aveau probleme. Iată că pandemia le-a făcut să înţeleagă mai bine rolul prevenţiei, importanţa unei vieţi sănătoase”, afirmă Edu Antoine, de la AMCA Medical.

Întrebate ce îşi propun, din punct de vedere al stării de sănătate, 52% dintre femei au declarat că vor să meargă la medic trimestrial, 23% lunar şi 17% când au nevoie. Numai 8% au evitat să răspundă la această întrebare.

„Starea de sănătate, cu multiplele sale valenţe – afecţiuni medicale, greutate, tonus, etc, a devenit o prioritate şi răspunsurile barometrului confirmă interesul pentru prevenţie. Dacă înainte de pandemie, 61% ajungeau la medic doar când aveau nevoie, acum 52% vor să o facă trimestrial, iar numai 17% doar când au nevoie. E o schimbare de percepţie pe care o punem în legătură cu COVID-ul şi, mai ales, cu dorinţa de a adopta un stil de viaţă mai sănătos”, a declarat Andreea Avram, de la AMCA Medical.

După un an 2020 cu un record negativ în privinţa natalităţii, percepţia româncelor legate de acest subiect pare că se schimbă.

54% dintre femeile fără copii, chestionate în cadrul barometrului, spun că şi-ar dori să rămână însărcinate, chiar şi în condiţiile grele de pandemie. Numai 23% spun că nu iau în calcul o sarcină, iar restul au evitat să răspundă.

„Pandemia ne-a făcut să înţelegem cât de importantă este familia, iar dorinţa în creştere de a avea un copil reflectă această perspectivă. Motivele asociate cu natalitatea sunt multiple, de la dorinţa de a-şi consolida relaţia cu partenerul,  la o schimbare sensibilă şi tot mai puternică în mentalul feminin. Dorinţa de a fi mamă începe, uşor dar sigur, să depăşească, ca importanţă, cariera, de a urma un stil de viaţă agitat, mai ales în mediile corporatiste. Are legătură, bineînţeles, şi cu perspectivele economice, cu siguranţa oferită de cei doi ani de concediu maternal şi reconsiderarea importanţei căminului, sentimentul unic de siguranţă oferit de familie”, a mai declarat Edu Antoine.

Româncele privesc viitorul cu optimism, 78% dintre ele fiind de părere că vom depăşi pandemia în 2021 şi că lucrurile vor reveni la normal.

De asemenea, 57% dintre respondente sunt decise să revină la serviciu, la birou, şi numai 21% vor să lucreze în continuare de acasă.

„Munca de acasă a reprezentat o soluţie de criză dar prea puţin sunt femeile care vor să mai stea acasă după pandemie. Nevoia de socializare, de a ieşi din casă, de a reveni la obiceiurile vestimentare & beauty, sunt tot mai puternice şi, probabil, vor genera un plus pe zona de consum începând din a doua parte a anului. Cu optimism, cu planuri, cu dorinţa de a depăşi această criză, femeile vor reprezenta un factor determinant, din punct de vedere social, pentru relansarea economică”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Barometrul Frames & Amca Medical a fost realizat în perioada 12-20 februarie 2021, pe un eşantion de 350 de femei, prin chestionare online, email şi telefonică. Focus grupul a fost reprezentate de femei cu vârsta de 21-52 de ani, salariate, angajate în companii din diverse domenii, de la retail, producţie şi vânzări la  educaţie, sistemul medical, beauty şi cultură.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *