Cum deosebim gripa de răceală. Cum ne ferim de îmbolnăvire

În sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei. În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii sau deces, în special pentru persoanele din grupele la risc.

Cum deosebim gripa de răceală

SEMNE RĂCEALA – Infecția virală a căilor respiratorii  GRIPA
Febra Rareori Da >38ºC
Dureri de cap Rareori Deseori
Dureri generale Ușoare Prezente la majoritatea cazurilor; adesea severe
Oboseală, slabiciune Uneori Apare des; poate dura pânî la 2-3 saptamâni
Epuizare Niociodată Apare de obicei la începutul bolii
Nas înfundat Deseori Uneori
Dureri de gât Deseori Uneori
Jena în piept, tuse Slabă, până la moderată. Tuse seacă Deseori; poate deveni gravă

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier. Vaccinarea continuă să fie singura metoda de profilaxie specifică a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecție de bună calitate (conform reprezentanților Ministerului Sanatatii).

  • Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.
  • Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene.
  • Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante.
  • Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri. Purtăm mască medicală în cazul deplasărilor în locuri aglomerate.
  • Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

  • La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.
  • În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.
  • Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic.

Răcelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice! Numărul normal al infecțiilor de tract respirator superior poate să ajungă și la zece într-un an pentru o persoană.

O persoană bolnavă, care se izolează la domiciliu, se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

 

Informații furnizate de DSP Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *