Cum se va desfăşura Bacalaureatul, în noua lege a educaţiei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, marţi, că Bacalaureatul, pe noua lege a educaţiei naţionale va avea o probă scrisă de evaluarea competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile, două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, o probă de evaluare a competenţelor digitale şi o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului.

Despre examenul de Bacalaureat, ministrul Educaţiei a spus că va avea o singură probă scrisă, de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun.

„Este o probă comună, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările. Această probă constă în evaluarea competenţelor generale, formate pe parcursul ciclului liceal, la limba şi literatura română, la matematică, ştiinţe, istoria şi geografia României şi ştiinţe socio-umane. O singură probă scrisă, care să verifice competenţele de bază, indiferent de filieră, profil, specializare”, a spus ministrul Educaţiei. Bacalaureatul va cuprinde două probe de evaluare a competenţelor lingvistice, la două limbi de circulaţie internaţională.

„Comunicarea, într-o lume din ce în ce mai globalizată, este absolut esenţială. Vor fi verificate de asemenea, competenţele de bază, echivalente nivelului B1, conform cadrului european pentru limbile străine”, a arătat ministrul. Elevii care vor promova, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională a competenţelor lingvistice la limbi străine, au dreptul la recunoaterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene”, a mai afirmat el. Ministrul a anunţat că o altă probă va fi de evaluare a competenţelor digitale. Examenul naţional se va considera promovat de către absolvenţii învăţământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională şi proba de evaluare a competenţelor digitale şi au obţinut cel puţin nivelul „independent”; au susţinut proba scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun şi au obţinut cel puţin nota 6; au susţinut probă scrisă la Limba şi literatura maternă şi au obţinut cel puţin nota 6 acolo unde este cazul, a spus ministrul. Proba scrisă, facultativă, specifică domeniului sau profilului sau specializării nu va condiţiona promovarea examenului de bacalaureat, a arătat ministrul, precizând că va fi la alegere şi are rolul de a-l ajuta în dezvoltarea viitoare. Cîmpeanu a spus că această probă încurajează elevii să se prezinte la această probă pentru a demonstra nivelul de excelenţă.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *