Dăncilă: Guvernul va adopta joi OUG referitoare la declaraţia unică

Guvernul va adopta joi OUG referitoare la declaraţia unică, care va simplifica procedurile în cazul persoanele fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS şi CASS, a declarat joi premierul Viorica Dăncilă, înaintea şedinţei de Guvern.

Ministerul de Finanţe a anunţat, la începutul acestei luni, că pregăteşte simplificarea obligaţiilor declarative prin depunerea unei singure declaraţii, declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Declaraţia unică va comasa şapte declaraţii, între care şi Formularul 600.

”Încă înainte de preluarea mandatului, am promis că Declaraţia 600 va dispărea. Am cerut o nouă reglementare să vină în sprijinul contribuabilului prin simplificare şi justificare raţională a procedurilor. Astăzi vom adopta OUG prin care vom introduce noua reglementare de plată a impozitului pe venit, CAS şi CASS. În primul rând, persoanele fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS şi CASS, vor completa o unică declaraţie, şi nu şapte declaraţii, cum a fost până acum. Cred că aceasta reprezintă o simplificare majoră”, a afirmat joi Dăncilă.

Premierul a precizat că noul formular se va depune o singură dată pe an, iar termenul de depunere pentru anul acesta este de 15 iulie. Totodată, plata contribuţiilor poate fi efectuată până pe 31 martie 2019, iar impozitul pe venit va putea fi plătit la venitul estimat pentru anul curent.

Totodată, evaluarea pentru încadrarea ca plătitor de CAS şi CASS se va face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent.

”Persoanele fizice vor putea rectifica declaraţia până la termenul de plată. Noua reglementare va permite şi depunerea prin mijloace electronice a declaraţiei unice. Practic, cetăţenii vor avea mai puţin timp de petrecut pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale, iar ANAF va putea lucra mai repede, mai bine şi cu costuri mai mici pentru a procesa declaraţiile şi a emite deciziile de impunere”, a afirmat Dăncilă.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *