De astăzi, Ungaria folosește vaccinul rusesc împotriva covid-19 Sputnik V

Ungaria devine vineri prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care foloseşte vaccinul rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, a anunţat într-o conferinţă de presă obişnuită medicul-şef ungar Cecilia Muller, relatează AFP.

„Azi (vineri), începem să vaccinăm cu vaccinul Sputnik , în centre de vaccinare desemnate” de către autorităţi, a anunţat Cecilia Muller.

Ungaria a fost primul stat membru UE care a autorizat folosirea Sputnik V, luna trecută.

Ea a comandat două milioane de doze – care urmează să fie livrate în decurs de trei luni -, cu care se pot vaccina un milion de oameni.

Budapesta se află adesea în conflict cu Comisia Europeană (CE), pe tema dreptul de azil, şi a criticat în mai multe rânduri procesul de validare şi achiziţionare a vaccinurilor împotriva covid-19 de către Bruxelles, pe care premierul suveranist Viktor Orban îl consideră prea lent.

Guvernul ungar a fost de asemenea primul din rândul celor 27 care a aprobat, luna trecută, vaccinul Sinopharm, produs în China, şi a anunţat că a comandat cinci milioane de doze.

„Dacă Ungara începe să folosească vaccinul chinez (împotriva covid-19) Sinopharm în viitorul apropiat, peste 2,5 milioane de persoane vor putea să fie vaccinate până la Paşte”, a anunţat vineri, la radio, Viktor Orban.

„În fiecare zi care trece şi aşteptăm Bruxellesul, pierdem 100 de vieţi ungare”, acuză Orban.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *