Cursul râului Crișul Alb se menține peste cotele de atenție

Hidrologii anunţă că, în următoarea săptămână, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din nordul, vestul şi centrul ţării, în urma ploilor şi a topirii zăpezii. Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creştere, dar se va situa sub media multianuală a lunii februarie.

„Specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor precizează că, în următoarele 7 zile, debitele medii zilnice vor fi în creştere, datorită precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. În acest context vor face excepţie râurile din Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, ale căror debite vor fi în general staţionare”, arată INHGA, într-un comunicat de presă transmis joi.

Totodată, la sfârşitul acestei săptămâni, pe unele râuri din nordul, vestul şi centrul ţării sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri semnificative de niveluri şi debite, cu atingerea cotelor de atenţie.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) existente pe râurile din zonele montane din centrul şi estul ţării se vor menţine fără modificări importante.

Potrivit sursei citate, în prezent, cursurile inferioare ale Turului, Crişului Alb şi Târnavei Mici se situează peste cotele de atenţie.

 

În ceea ce priveşte debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), acesta va fi în creştere, ajungând la valoarea de 4800 m3/s, sub media multianuală a lunii februarie (5300 m3/s).

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *