Deficitul de forță de muncă în creștere

Numărul mediu anual de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a crescut anul trecut cu 200 faţă de anul anterior, până la 60.000, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 60.000, în uşoară creştere cu 0,2 mii locuri de muncă vacante faţă de anul anterior”, se arată în comunicat.

În anul 2017, rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost de 1,24%, în uşoară scădere (-0,04 puncte procentuale) faţă de anul precedent.

În anul 2017, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s-au înregistrat în administraţia publică (3,26%), sănătate şi asistenţă socială (2,79%), alte activităţi de servicii (2,48%), respectiv activităţi de spectacole, culturale şi recreative (2,38%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15,8 mii locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuală de 1,33%.

”La polul opus, cele mai mici valori atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile din industria extractivă (0,16%, respectiv 0,1 mii locuri vacante). Sectorul bugetar a însumat peste o treime din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în sănătate şi asistenţă socială (9,2 mii locuri vacante), urmată de administraţia publică (8,7 mii locuri vacante), respectiv învăţământ (2,5 mii locuri vacante)”, se arată în comunicat.

Numărul de locuri de muncă vacante a scăzut după 2008, când s-a înregistrat o rată maximă, de 1,94%, şi un număr maxim,de peste 100.000, până în 2010, când s-a atins un nivel minim, de 0,59%. Ulterior, rata locurilor de muncă neocupate a crescut constant până în prezent.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.