PNL propune ca accesul în mediul online a copiilor sub 16 ani să fie făcut doar cu control parental

Senatoarea PNL, preşedinta Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, Nicoleta Pauliuc a declarat marţi, în cadrul prezentării proiectului de lege privind controlul parental pentru accesul copiilor până la vârsta de 16 ani, că mediul online este un sat fără câini iar copiii noştri, indiferent de vârstă, sunt la un pas distanţă de mesaje care le pun de multe ori şi viaţa în pericol.

 

 

Senatoarea PNL a afirmat într-o conferinţă de presă că a stat de vorbă cu mai multe mame şi cu părinţi îngrijoraţi de supraexpunerea la ecrane a copiilor, despre conţinutul online total neadecvat vârstei lor şi împreună cu colegele din Organizaţia Femeilor Liberale au scos în dezbatere publică o iniţiativă legislativă care vine să găsească soluţii la aceste probleme semnalate.

 

„Concret, propunerea pe care o lansăm şi astăzi în dezbatere publică constă în promovarea unei legi care vorbeşte despre control parental pentru accesul copiilor noştri până la vârsta de 16 ani, pe reţelele de social media. Ne interesează viitorul copiilor noştri, ne interesează să avem o generaţie sănătoasă, echilibrată din punct de vedere fizic şi emoţional, iar prin acest proiect de lege, credem noi că dăm suficiente instrumente părinţilor să poată să îi protejeze pe copii”, a arătat Pauliuc.

Senatoarea PNL a precizat că, după pandemie, fiecare dintre noi trăieşte o viaţă duală, o viaţă offline şi o viaţă online, în afara internetului şi stând pe internet. „Avem reglementări care să ne protejeze copiii. Copiii nu au voie să cumpere ţigări până la vârsta de 18 ani, nu se vând ţigări şi băuturi alcoolice lângă şcoli, copiii nu pot cumpăra reviste care sunt destinate adulţilor”, a explicat Nicoleta Pauliuc, dând şi exemplul emisiunilor unde este specificat dacă pot fi urmărite de către minori.

„Din păcate, mediul online este un sat fără câini. Copiii noştri, indiferent de vârstă, sunt la un pas distanţă de mesaje care le pun de multe ori şi viaţa în pericol. Sunt mesaje care vorbesc despre bulling, mesaje trimise de prădători sexuali”, a mai afirmat Pauliuc. Ea a subliniat că îşi propune ca prin acest proiect de lege să facă un spaţiu mai sigur atunci când vorbim de prezenţa copiilor noştri în mediul online.

„Ce ne dorim ca prin acest proiect de lege ca, împreună cu părinţii, împreună cu românii care îşi doresc, aşa cum am spus, copiii lor să crească sănătoşi, un proiect de lege care să asigure un mediu online şi un spaţiu sigur pentru copii, să îi protejăm pe copii de noua boală a secolului, dependenţa de ecrane, care, potrivit studiilor, afectează creierele copiilor noştri, să implementăm o legislaţie cadru europeană şi să oprim anumite fapte ilegale, precum organizarea traficului de droguri prin intermediul internetului şi racolarea de clienţi din rândul tinerilor”, a mai spus senatoarea PNL.

Pauliuc a mai anunţat că astăzi lansează şi o campanie de strângere de semnături, pentru îmbunătăţirea proiectului de lege, afirmând că până în prezent au peste 10.200 de semnături de susţinere a acestui proiect de lege. „Intenţia noastră este să ajungem la cât mai mulţi români”, a spus Nicoleta Pauliuc.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *