Descoperim județul Hunedoara

Județul Hunedoara are locuri pitorești și povești fantastice. Cei din Țara Hațegului te invită la o incursiune la Tăul fără fund. Locul considerat unul nefast este în jurul căruia localnicii din Peșteana au țesut o mulțime de legende.

”Dacă veţi asculta spusele locuitorilor din Peşteana, veţi afla că în apropiere de sat există o mlaştină ce comunică în adâncime cu marea şi unde rămân înţepenite vitele atrase de Necurat. Merită să mergeţi până acolo parcurgând un traseu de câteva zeci de minute, căci însăşi povestea reală a acestui loc este una interesantă. Iar peisajul din jur, cu siguranță că va va fermeca! Chiar dacă nu veţi găsi o mlaştină noroioasă, cum v-aţi putea închipui, veţi descoperi un loc unde cresc plante carnivore (Drosera rotundifolia / Roua cerului). Să nu vă imaginaţi că acestea au tentacule uriaşe şi prind vietăţi. Sunt doar mici „capcane pentru musculiţe”, nu mai înalte de câţiva centimetri. Frunzele lor secretă o substanţă lipicioasă, iar micile insecte păcălite rămân prizoniere între perişorii plantei”, arată cei din Țara Hațegului.

Povestea acestui loc e foarte frumoasă, e un loc special, cu multe legende, unde oamenii consideră că sălășluiește Necuratul, deci este un loc nefast . Tăul Fără Fund sau Mlaștina de la Peșteana este o rezervație botanică importantă din două motive: în primul rând aici trăiește Drosera Rotundifolia, o plantă carnivoră rămasă de pe vremea glaciațiunii. În al doilea rând Tăul este un loc special în folclorul local – se spune că Tăul nu are fund și comunică prin subteran cu Marea Neagră și că aici sălășluiesc forțele răului, care, câteodată, atrag oameni sau animale pe care le trag în apă.

 

 

 

Colaborator

FOTO: Dan DINU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.