Deva: Mențiune pentru o elevă a liceului de muzică, într-un prestigios concurs național

În perioada 28-29 mai 2021 a avut loc Ediția a XXXVII-a – online, a Concursului Național de Interpretare a Muzicii Românești ,,Sigismund Toduță” de la Bistrița.

Organizat de către Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, instituție de educație și cultură de tradiție cu peste 52 ani de activitate, Concursul Național de Interpretare a Muzicii Românești „Sigismund Toduță”, dorește să promoveze muzica românească cultă și folclorul autentic românesc. Concursul a prilejuit o trecere în revistă a potențialului artistic, un util schimb de experiență, dar și o ,,confruntare sonoră interpretativă”, precum și o rampă de lansare și de promovare a tuturor elevilor talentați către publicul și presa bistrițeană și nu numai.

Competiția s-a desfășurat pe două categorii mari: A-elevi din școli și licee de muzică, B-elevi din școli și licee din învățământul de masă, pentru secțiunile muzică instrumentală (clasele 0-XII) și muzică vocală (clasele IX-XII)

Juriul concursului a fost alcătuit din cadre didactice de specialitate, pentru fiecare secțiune, iar criteriile de jurizare au fost: fidelitatea respectării textului partiturii muzicale, gradul de dificultate al repertoriului interpretat în concurs, realizarea artistică și tehnică, impresia artistică și contribuția personală.

Reprezentanta Liceului de Arte ,,Sigismund Toduță” din Deva, eleva Raluca-Ionela Nicoară, din clasa a XI-a Muzică, specializarea canto clasic, clasa profesor Maria Copăcian, profesor corepetitor-Delia Ștefoni, a  fost distinsă cu Mențiune în cadrul acestui concurs național cu un grad ridicat de dificultate.

În primii doi ani de liceu Raluca a studiat muzica vocală tradițională românească (canto popular) , iar din clasa a XI-a studiază canto clasic . Ea se află la prima participare într-un concurs de gen, iar rezultatul evoluției sale este cu atât mai remarcabil, de vreme ce, în acest an școlar, mare parte din orele de canto s-au desfășurat online, așadar aprecierile pentru acest rezultat sunt binemeritate, atât pentru elevă cât și pentru cele două profesoare mai sus-menționate.

 

Prof. Mariana Onțanu-Crăciun   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *