Dezbatere despre comuna Densuș

O conferință despre Comuna Densuș și Țara Hațegului, cu prezentări și dezbateri pe o tematică diversă, deschisă oricui este interesat de locurile, natura, oamenii, istoria și poveștile Țării Hațegului. Evenimentul va avea loc în data de 5 mai la căminul cultural din comună. Conferința a apărut la inițiativa PS Daniil, în cadrul Grupului Informal de Turism, organizat de Primăria Densuș.

Comuna Densuș este amintită în documentele medievale la anul 1247, constituind o punte de legătură între cele trei mari provincii românești: Transilvania, Banat și Oltenia.

După unii istorici numele de Densus ar proveni de la expresia latină ‘Silva Densa’ (pădure deasă) unde ar fi fost îngropat unul dintre vestiții generali romani, Longinus, din timpul împăratului Traian. Satele comunei Densuș au fost atestate documentar începând cu a doua jumătate a secolului al XIV-lea. În anul 1360 sunt consemnate pentru prima dată în documentele medievale, localitățile Densuș și Peșteana.

Centrul de comună, localitatea Densuș, este amintită în documente cu prilejul unui proces desfășurat în anul 1360, pentru stăpânirea satelor Răchitova și Mesteacăn.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.