Documentarul „Lemn”, care vorbeşte despre tăierile ilegale de păduri, premiera naţională la TIFF

Documentarul „Lemn”, care vorbeşte despre tăierile ilegale de păduri, va avea premiera naţională pe 6 august la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care a debutat la Cluj-Napoca pe 31 iulie şi se va încheia pe 9 august.

Proiecţiile în aer liber ale filmului semnat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger vor avea loc pe 6 august, de la ora 21.30, la Iulius Parc Open Air, şi pe 7 august, începând cu ora 21.30,  la Arkhai Sculpture Park, Vlaha.

Biletele sunt disponibile pe site-ul festivalului şi pe eventbook.ro.

„Lemn” urmăreşte investigaţiile iniţiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmaşii lui Otto Von Bismarck şi actualul director al organizaţiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency. Aceste investigaţii au fost desfăşurate în România, Peru, Rusia şi China. Cu ajutorul camerei ascunse, echipa a documentat traseul lemnului, din pădure până în casele noastre.

Regizoarea şi producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a realizat, în urmă cu 10 ani, un scurtmetraj pe tema tăierilor ilegale şi tot ea a fost cea care a semnalat în urmă cu aproximativ 7 ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România. Insistenţa ei l-a adus în România pe Alexander von Bismarck, directorul EIA.

Filmul atrage atenţia asupra legislaţiei deficitare în privinţa protejării pădurilor, precum şi asupra impactului pe care defrişările masive le au asupra mediului.

Filmul este o coproducţie cu Austria şi Germania prin 4 Proof Film (România), WildArt Film (Austria) şi Film Tank (Germania). Documentarul „Lemn” este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Creative Media, Eurimages, Institutul de Film Austriac, Fondul de Film din Viena, Televiziunea ORF, Fondul de Film din Hamburg şi Medienboard Berlin.

Monica Lăzurean-Gorgan este producătoare şi regizoare de film. În urmă cu o lună, ea a fost invitată să facă parte din Academia americană de film. A regizat documentarele „Doar o răsuflare”, „Dacii liberi” şi „Lemn”. A produs, co-produs sau a fost producător delegat pentru mai multe lungmetraje de ficţiune şi documentare care au fost selectate şi premiate la Sundance, Berlinale, Locarno („Acasă”, „Doar o răsuflare”, „Chuck Norris vs. Communism”, „Domestic”, „Colivia”, „Timebox”).

Michaela Kirst este regizoare şi producătoare din Germania. A co-regizat documentarul observaţional „Isus, te iubesc!” şi, în prezent, lucrează cu televiziuni precum ARTE şi ZDF.

Ebba Sinzinger este producătoare în Austria. Are în portofoliu filme precum „Pianomania”, „Refugee Lullaby” şi „The Forgotten Space”.

Environmental Investigation Agency  este o organizaţie non-guvernamentală din SUA care iniţiază investigaţii în legătură cu problemele de mediu. Informaţiile, datele şi dovezile colectate sunt predate autorităţilor din ţările în care sunt derulate investigaţiile. A fost una dintre organizaţiile care a jucat un rol cheie în interzicerea la nivelul legislaţiei din SUA a importului de lemn cu provenienţă neclară.

La începutul acestui an, „Lemn” a avut premiera internaţională în competiţia F:act Award din cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar Copenhaga. Luna aceasta, filmul va rula în competiţia de documentare a Festivalului de la Sarajevo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.